Kort economisch coronanieuws van 27 oktober

Kort economisch coronanieuws van 27 oktober Door: FHI
  • Het RIVM meldt voor dinsdag 10.315 nieuwe coronabesmettingen, 31 minder dan maandag. Op weekbasis bedraagt de toename 22 procent. Van de geteste mensen is 17,9 procent besmet, tegenover 15,2 procent een week eerder. Met 311 ziekenhuisopnames zijn er 20 nieuwe opnames meer dan maandag.
  • Er dreigt een tekort aan griepprikken. Het ministerie van VWS heeft daarom besloten om 70-plussers en mensen met een medische aandoening voorrang te verlenen. Mensen in de leeftijd van 60-60 jaar en met een goede gezondheid wordt opgeroepen om niet in te gaan op de jaarlijkse uitnodiging, meldt het RIVM.
  • De exportverwachtingen van de Duitse verwerkende industrie zijn in oktober gedaald van 10,3 punten naar 6,6 punten, zo meldt het economisch onderzoeksinstituut Ifo. Hoofdoorzaak is de impact van de tweede coronagolf op de internationale handel. In de chemie en bij bedrijven die elektronische en optische apparaten produceren is er nog wel hoop op een groeiende export.
  • Het personeel van VodafoneZiggo mag ook na de coronacrisis voor de helft thuis blijven werken. Het telecombedrijf zegt als eerste grote onderneming van Nederland een hybride beleid hiervoor te hebben ontwikkeld.
  • Vakbond FNV Zorg & Welzijn zegt dat zorgmedewerkers die positief zijn getest op corona maar weinig of milde klachten hebben, soms toch moeten doorwerken. Tegen de NOS zegt een FNV-bestuurder dat dit komt door enorme personeelstekorten en een hoog ziekteverzuim, terwijl de zorgvraag juist toeneemt.