Kort economisch coronanieuws van 29 oktober

Kort economisch coronanieuws van 29 oktober Door: FHI
  • Het RIVM meldt voor donderdag 10.280 besmettingen. Dat zijn er, mede door een correctie na een computerstoring, 2162 meer dan woensdag. Met een totaal van 269 nieuwe coronapatiënten is het aantal ziekenhuisopnames met 44 gedaald ten opzichte van woensdag.
  • Na de aangekondigde lockdowns in Frankrijk en Duitsland wordt de roep om een lockdown in België steeds luider, meldt de VRT. Inmiddels liggen er meer patiënten in het ziekenhuis dan in de eerste coronagolf.
  • Het Amerikaanse zorgsysteem wordt bedreigd door aanvallen met de Trickbot- en Ryuk-malware, zo meldt de FBI. Zeker vijf ziekenhuizen konden vorige week niet langer bij hun data doordat de malware gegevens versleutelde.
  • Shell noteert in het derde kwartaal weer een winst. Deze kwam uit op 416 miljoen euro. Ook gaat Shell het dividend ophogen. In het tweede kwartaal noteerde de olie- en gasreus nog een verlies van bijna 17 miljard euro. Shell maakte tevens bekend dat het acht van zijn veertien raffinaderijen zal afstoten, net als een aantal chemische fabrieken, zo schrijft de Volkskrant.
  • Het producentenvertrouwen is verder gezakt van -4,8 in september naar -5,6 in oktober, meldt het CBS. Verder is bekendgemaakt dat er in week 43 in totaal 46 bedrijven failliet zijn verklaard, evenveel als in week 42.