Kort economisch coronanieuws van 3 november

Kort economisch coronanieuws van 3 november Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt dinsdag 7776 nieuwe coronabesmettingen, 529 minder dan maandag. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van corona is wel gestegen: het RIVM meldt 103 opnames (twaalf meer dan maandag) en 113 doden (84 meer).
  • Het kabinet roept iedereen op om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen, inclusief de kerstvakantie en de eerste weken van januari. Ook gaan bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen dicht, meldt de NOS. De maximale groepsgrootte gaat van vier naar twee personen.
  • De coronacrisis kan voor blijvende economische schade en langdurige effecten op de arbeidsmarkt zorgen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook kan de pandemie bestaande risico’s voor de financiële sector versterken.
  • De detailhandel heeft in het derde kwartaal een omzetgroei van 9,2 procent geboekt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Volgens het CBS gaat het om de grootste stijging sinds deze cijfers worden bijgehouden.
  • Duitsland zit midden in een beslissende fase van de pandemie, zo heeft minister van volksgezondheid Jens Spahn gezegd. Hij noemt de situatie ernstig en stelt dat november een ‘moeilijke maand’ voor Duitsland zal worden, bericht Reuters.