Kort economisch coronanieuws van 30 november

Kort economisch coronanieuws van 30 november Door: FHI
  • Het RIVM meldt maandag 4610 nieuwe coronabesmettingen, 987 minder dan zondag. De ziekenhuisbezetting nam voor het eerst in dagen weer toe en kwam uit op 21 nieuwe patiënten. Het totaal bedraagt 1721 mensen die met corona in het ziekenhuis liggen.
  • De naleving van de coronamaatregelen verloopt beter, zegt het RIVM op basis van gedragsonderzoek. Zo zegt 62 procent van de ondervraagden drukte te vermijden, tegenover 52 procent bij de vorige meting. Ook het aantal mensen dat zich laat testen bij klachten neemt toe.
  • De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in de maand oktober gemiddeld 5 procent lager dan in oktober 2019. Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie met 0,4 procent gestegen, meldt het CBS.
  • Bouwmarkten, doe-het-zelf-zaken en keukenleveranciers hebben in het tweede kwartaal goede zaken gedaan. Ook de horeca zag een omzetgroei van 103,6 procent dankzij versoepeling van de coronamaatregelen in het derde kwartaal, zegt het CBS.
  • ABN Amro schrapt tot 2025 ongeveer 15 procent van de banen, schrijft NRC. Volgens de bank is dat het gevolg van verdergaande digitalisering. Momenteel werken er circa 19.000 mensen bij ABN Amro.