Kort economisch coronanieuws van 6 juli

Kort economisch coronanieuws van 6 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • In het tweede kwartaal lag het aantal aanvragen voor een nieuwe koopwoning 15 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Daarmee lijkt de groei van het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen iets afgenomen, maar het aantal oversluitingen of verbouwing is wel bijna verdubbeld.
  • Meer dan tweehonderd wetenschappers stellen in een open brief dat er meer de nadruk moet komen op ventilatie in de strijd tegen het coronavirus, zo schrijft de Volkskrant. Volgens de opstellers van de brief zijn er sterke aanwijzingen dat het virus zich ook zwevend door de lucht kan verspreiden.
  • Het CBS zegt dat het consumentenvertrouwen in de tweede helft van juni is stabiel is gebleven. Het consumentenvertrouwen in juni was -27. Bij de extra meting in de tweede helft van juni komt de vertrouwensindicator uit op -26.
  • In het eerste kwartaal van 2020 verstookten Nederlanders voor de eerste keer dan 200 miljard megabyte aan mobiele data via 4G-netwerken, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ruim de helft van het dataverkeer liep via de netwerken van T-Mobile. Onduidelijk is welk deel van de stijging is toe te schrijven aan thuiswerken door de coronamaatregelen.
  • De winkelstraten in de grote steden tellen tot 40 procent minder passanten dan vorig jaar, zegt onderzoeker Locatus Data tegen BNR. Ook het winkelbezoek is de laatste anderhalve maand gestagneerd. Vooral toeristen laten zich niet zien.
  • De Belgische chipfabrikant X-Fab heeft zijn productie stilgelegd na een cyberaanval. Alle IT-systemen liggen plat en zes fabrieken draaien tijdelijk geen productie. Details over de aanval en de financiële impact heeft het bedrijf nog niet gegeven. Wel zijn cyberveiligheidsexperts ingeschakeld.