Kort economisch coronanieuws van 8 september

Kort economisch coronanieuws van 8 september Door: FHI
  • De economie van Japan is in het tweede kwartaal met 28,1 procent gekrompen, schrijft De Telegraaf. Dat is meer dan waar eerder rekening mee werd gehouden. Zowel de consumentenuitgaven als de lonen daalden, terwijl bedrijven nauwelijks meer investeren.
  • In de EU is de economische krimp in het tweede kwartaal uitgekomen op 11,4 procent, een fractie lager dan de 11,9 procent die eerder werd verwacht. Ondanks deze bijstelling door Eurostat gaat het om de sterkste krimp van de Europese economie sinds de EU-cijfers worden bijhouden.
  • In 2019 is de koopkracht van de Nederlandse bevolking met 1,3 procent toegenomen ten opzichte van 2018. Werknemers zagen met een groei van 2,5 procent, zo heeft het CBS becijferd. Zelfstandig ondernemers noteerden een koopkrachtstijging van 2,9 procent.
  • Door de coronacrisis zijn jongeren gedwongen om hun toekomstplannen met betrekking tot werk en studie te wijzigen. Dat meldt YoungCapital op basis van onderzoek. Jongeren vinden minder snel een bijbaan, waardoor een derde van deze groep hun plannen hebben moeten aanpassen. Ook heeft een deel studievertraging opgelopen.
  • De evenementenbranche, die zwaar is getroffen door het coronavirus, meldt een gemiddelde omzetdaling van 81 procent. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat vrijwel alle evenementenlocaties reorganiseren of dit binnenkort gaan doen.