Kort economisch nieuws van 11 november 2021

Kort economisch nieuws van 11 november 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op donderdag 16.364 nieuwe positieve coronatests, 3688 meer dan woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie in maart 2020.
  • In haar herfstraming denkt de Europese Commissie dat de Nederlandse economie dit jaar met 4 procent zal groeien. Dat is hoger dan de eerdere raming van 3,3 procent. Wel is de groei lager dan het EU-gemiddelde van 5 procent herstel.
  • Bedrijven in de VS vrezen personeelstekorten en oplopende kosten als gevolg van de ‘prikplicht’ die door de regering van Biden aan veel ondernemingen is opgelegd. Ook vakbonden van piloten, winkelmedewerkers en vrachtwagenchauffeurs waarschuwen voor de gevolgen, zo is in het AD te lezen.
  • In 2020 hebben gemeenten aan 501 duizend personen een Tozo-uitkering verstrekt. Deze regeling was bedoeld als financiële ondersteuning tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers is daarmee door 3,5 procent van de 18-plussers in Nederland gebruikt, meldt het CBS.
  • De eisen waaraan pensioenfondsen moeten voldoen, worden in 2022 versoepeld. Hierdoor kunnen miljoenen pensioenen vanaf 1 januari met terugwerkende kracht geïndexeerd worden, schrijft De Volkskrant.