Kort economisch nieuws van 14 oktober 2021

Kort economisch nieuws van 14 oktober 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt donderdag 3663 nieuwe positieve coronatests, 70 minder dan woensdag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve tests.
  • De Raad voor leefomgeving en infrastructuur heeft forse kritiek op het Nationaal Groeifonds, schrijft het FD. De investeringsvoorstellen zouden teveel de focus hebben op groei van het BBP en onvoldoende op andere maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering.
  • Er is een verdubbeling van het aantal windparken op zee nodig om de industrie van voldoende groene stroom te voorzien in de periode 2030-2050. De komende tien jaar is 30 terawattuur nodig om fossiele bronnen te vervangen, zo heeft TKI Energie en Industrie berekend.
  • VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat het de afgelopen maanden duidelijker is geworden dat er in het hele land zorgen zijn over de verslechtering van het vestigingsklimaat. In totaal hebben zeventig partijen zich aangesloten bij een manifest dat eerder was ondertekend. Inmiddels kent het manifest 120 ondertekenaars, meldt VNO-NCW.
  • Hardt Hyperloop krijgt 15 miljoen euro van de Europese Commissie om hun transportsysteem verder te ontwikkelen, zo laat het bedrijf weten. Hardt is opgericht door een aantal studenten van de TU Delft. In 2023 wil de startup een testcentrum in Groningen openen.