Kort economisch nieuws van 15 oktober 2021

Kort economisch nieuws van 15 oktober 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt vrijdag 3736 nieuwe positieve tests, 85 meer dan donderdag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve tests.
  • De Franse staat moet meer doen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Ook moet de Franse regering de ecologische schade herstellen die ze veroorzaakt heeft door haar eigen nalatigheid. Dat heeft een rechter geoordeeld, schrijft het FD.
  • Bijna de helft van alle grote Nederlandse ondernemingen gebruikte in 2019 een of meerdere implementaties van kunstmatige intelligentie, meldt het CBS op basis van enquêteresultaten. Voorbeelden zijn spraakherkenning, machinelearning en patroon- of gezichtsherkenning. Bij bedrijven vanaf tien werknemers gebruikt 12 procent AI-toepassingen.
  • In de EU zijn afgelopen maand 718.598 auto's op kenteken gezet, het laagste aantal sinds 1995 en 23 procent minder dan een jaar geleden. Met name het chiptekort is hier debet aan, zegt de Europese autobranchevereniging ACEA.
  • Volgens de Chinese centrale bank vormt de wankelende vastgoedreus Evergrande geen groot gevaar voor het financiële systeem. De centrale bank kwalificeert de risico’s als beheersbaar, meldt Bloomberg.