Kort economisch nieuws van 15 september 2021

Kort economisch nieuws van 15 september 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op woensdag 2402 nieuwe positieve coronatests, 383 meer dan dinsdag. Gemiddeld daalt het aantal positieve tests.
  • Ondanks de coronacrisis hadden de meeste huishoudens in 2020 meer te besteden dan het jaar ervoor, zegt het CBS. De koopkracht steeg gemiddeld met 2,2 procent, de hoogste stijging sinds 2016.
  • De uitstoot van broeikasgassen is in het tweede kwartaal van 2021 met 11 procent toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. De industrie produceerde meer en er werd veel gas verstookt door huishoudens en de landbouw, meldt het CBS.
  • Tata Steel IJmuiden wil zijn staalproductie overschakelen van kolen naar gas en later groene waterstof, schrijft De Telegraaf. Daarmee wil het staalconcern de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen in de omgeving sterk verminderen. Het zal vermoedelijk tot 2030 gaan duren voordat de voormalige Hoogovens de overstap hebben gemaakt.
  • Commissievoorzitter Von der Leyen heeft tijdens haar Staat van de Unie gezegd dat de EU 'strategisch autonoom en technologisch soeverein' moet zijn, schrijft het FD. Daarom moet de Europese Unie zelf weer de chipproductie in handen nemen, omdat de EU nu te afhankelijk is van Azië. Andere aandachtsgebieden zijn medicijnen en coronavaccins.