Kort economisch nieuws van 16 september 2021

Kort economisch nieuws van 16 september 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt donderdag 2130 nieuwe positieve coronatests, 260 minder dan woensdag. Gemiddeld daalt het aantal positieve tests.
  • Schiphol heeft plannen om het landtarief met 40 procent te verhogen, schrijft het FD. Daarmee wil de luchthaven een deel van zijn door corona misgelopen inkomsten terugkrijgen. KLM en andere luchtvaartmaatschappijen reageren furieus op het voornemen.
  • Lightyear, de start-up uit Helmond, heeft 93 miljoen euro aan investeringen opgehaald. De bouwer van elektrische auto’s met geïntegreerde zonnepanelen bekijkt onder andere nieuwe kantoor- en ontwikkellocaties in Amsterdam en Utrecht, en in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
  • Het Europees Hof oordeelt dat het Belgisch systeem van overwinstrulings als staatssteun is te bestempelen. De rulings komen vooral multinationals ten goede. Het EU-Gerecht van eerste aanleg gaat nu bekijken of de staatssteun ook moet resulteren in een eventuele terugvordering, schrijft De Tijd.
  • Het aantal werkenden in Nederland is uitgekomen op 9,1 miljoen mensen, ofwel 69,5 procent van de 15 tot 75-jarigen. Dat is een nieuw record, meldt het CBS. Het aantal WW-uitkeringen is voor de zevende maand op rij omlaag gegaan en ligt nu lager dan voor de coronacrisis.