Kort economisch nieuws van 17 februari 2021

Kort economisch nieuws van 17 februari 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op woensdag 3416 nieuwe coronabesmettingen, 703 meer dan dinsdag maar onder het weekgemiddelde van 3628 mensen. De ziekenhuisbezetting nam af.
  • Het kabinet heeft besloten om 8,5 miljard euro te steken in een Nationaal Programma Onderwijs. Dit meerjarige steunpakket moet helpen om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te poetsen, zegt de Rijksoverheid.
  • De Europese Commissie heeft een bestelling van 200 miljoen extra doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech geplaatst. Het vaccin is de steunpilaar van het Nederlandse vaccinbeleid met leveringsafspraken van tot nu toe 20 miljoen doses. Volgens BioNTech wordt de productiecapaciteit snel vergroot.
  • Een collectieve belastingschuld van 13,2 miljard euro kan duizenden bedrijven de kop gaan kosten als de schulden aan de fiscus moeten worden terugbetaald. Daarvoor waarschuwen 122 vooraanstaande insolventie-experts in de Bijzonder Beheer Barometer. Volgens het FD hebben veel bedrijven onvoldoende verdienvermogen om de schulden binnen 36 maanden terug te betalen.
  • Het CBS meldt op basis van eigen onderzoek dat tussen juli 2019 en juli 2020 ongeveer 22 procent van alle mkb-bedrijven behoefte had aan nieuwe externe financiering. Vier op de vijf bedrijven die een aanvraag indienden, kregen de financiering (deels) toegekend. Bij 17 procent was de financiering nodig om de moeilijke periode van de coronacrisis te overbruggen.
  • De komende tien jaar moeten er in Nederland 1 miljoen huizen worden gebouwd. Daarvoor pleiten 34 organisaties in de Actieagenda Wonen. Om verduurzaming van woningen een impuls te geven moet een volgende regering de verhuurdersheffing afschaffen, zo menen de opstellers van het actieplan.
  • Onderzoekers aan de Universiteit Gent werken aan een opsporingsmethode voor het coronavirus door een zeer precieze ‘weegschaal’ te ontwikkelen, schrijft De Tijd. Daarvoor wordt een massaspectrometer gebruikt. De onderzoekers proberen daarmee de eiwitten van het coronavirus te herkennen door voor elk uniek eiwit de massa te bepalen.