Kort economisch nieuws van 18 februari 2021

Kort economisch nieuws van 18 februari 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op donderdag 4618 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 1222 meer dan woensdag en boven het weekgemiddelde van vorige week (3649). De bezetting in de ziekenhuizen nam toe.
  • KLM meldt een verlies van ruim 1,2 miljard euro in 2020. Het moederconcern Air-France KLM noteerde zelfs rode cijfers van 7,1 miljard euro. De schuldenberg van Air France-KLM is opgelopen tot 11 miljard euro, bijna 5 miljard euro meer dan een jaar eerder. KLM ziet pas in 2024 herstel van de luchtvaart.
  • Vorig jaar hebben zich als gevolg van de coronacrisis minder buitenlandse bedrijven in Nederland gevestigd. Er kwamen 305 ondernemingen naar Nederland, ongeveer een kwart minder dan een jaar eerder, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Er zijn naar schatting 8600 banen gecreëerd en er is 1,9 miljard euro geïnvesteerd.
  • Het vaccin van Pfizer/Biontech lijkt minder goed opgewassen tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Mogelijk is de werking twee derde minder effectief en het is zelfs onduidelijk of het vaccin überhaupt werkt, schrijft Reuters op basis van laboratoriumonderzoek.
  • De afgelopen drie maanden is de werkloosheid sterk gedaald. Tussen oktober en januari daalde het aantal werklozen met gemiddeld 23.000 per maand, zo laat het CBS weten. Het gaat om de sterkste daling sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.
  • Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn Belgen minder tevreden over hun baan, zo concludeert een studie van de KU Leuven en Tempo-Team. De relatie met collega’s is verslechterd, werknemers ervaren minder werkplezier en missen hun collega’s. Een op de tien is op zoek naar een andere job, schrijft de VRT.