Kort economisch nieuws van 18 maart 2021

Kort economisch nieuws van 18 maart 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt 6187 nieuwe positieve coronabesmettingen op donderdag, 213 meer dan woensdag. In de ziekenhuizen liggen momenteel exact tweeduizend coronapatiënten. Ook in België groeit het aantal besmettingen, zo is te lezen bij de VRT.
  • De Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat de voordelen van het AstraZeneca-coronavaccin "ruimschoots opwegen" tegen de nadelen, schrijft de NOS. Europese landen moeten daarom doorprikken met het vaccin, zo stelt de organisatie.
  • De werkloosheid is na een maandenlange afname in februari licht gestegen, zo meldt het CBS. Vorige maand kwam de werkloosheid uit op 340.000 mensen, tegenover 337.000 in januari.
  • Volgens een analyse in het FD willen een groeiend aantal ondernemingen met vergaande automatisering de coronacrisis achter zich laten. Bedrijven als Siemens verwachten onder andere te profiteren van de transitie die olie- en gasbedrijven doormaken.
  • Belgen hebben in 2020 meer online geshopt: in totaal werd er 127 miljoen maal iets via internet besteld, 12 procent meer dan in 2019. Toch daalde de omzet met 10 procent naar 10,3 miljard euro, schrijft de VRT. Met name de omzet in de dienstensector, zoals toerisme, daalde flink als gevolg van de coronacrisis.