Kort economisch nieuws van 18 november 2021

Kort economisch nieuws van 18 november 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt donderdag een recordaantal van 23.680 positieve coronatests, 2887 meer dan woensdag. In de ziekenhuizen neemt de bezetting verder toe.
  • De werkloosheid in Nederland is in oktober verder gedaald. Volgens het CBS komt daarmee het werkloosheidspercentage van 2,9 procent uit op een zelfde niveau als in februari 2020.
  • Het ziekteverzuim is in oktober nog nooit zo hoog geweest sinds het begin van de coronapandemie. Dat melden ArboNed en HumanCapitalCare aan de NOS. In oktober bedroeg het gemiddelde verzuimpercentage 4,6 tegenover 4,2 in september. Ook is het aantal ziekmeldingen door een op de werkvloer opgelopen coronabesmetting verdubbeld. De stijging is ontstaan sinds het loslaten van het thuiswerkadvies.
  • De omzet in de bouw kwam in het derde kwartaal 6 procent hoger uit dan een jaar eerder. Vooral gespecialiseerde bouwbedrijven zagen de omzet flink groeien met 9,9 procent. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zagen echter de omzet opnieuw dalen, zegt het CBS.
  • De tijdelijke Europese kaderregeling staatssteun, ingesteld in het kader van de coronacrisis, wordt verlengd tot 30 juni 2022. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. De regeling maakt het lidstaten gemakkelijker om bepaalde sectoren staatssteun te verlenen.