Kort economisch nieuws van 19 oktober 2021

Kort economisch nieuws van 19 oktober 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het aantal positieve tests is de afgelopen week met 44,4 procent gestegen, meldt het RIVM. Ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland neemt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ook toe.
  • Ook middelgrote industrieën hebben veel last van hoge energieprijzen en moeten daarom compensatie krijgen van de overheid. Daarvoor pleit onder andere de Koninklijke Metaalunie. Ook VNO-NCW vindt dat er aanvullende steun nodig is, schrijft het FD.
  • Het verschil in eigen vermogen tussen woningbezitters en huurders is de afgelopen jaren flink gegroeid, zegt het CBS. Het gemiddelde vermogen van een huizenbezitter is inmiddels veertien keer groter dan dat van mensen met een huurwoning.
  • De Rotterdamse haven heeft flink meer kolen verwerkt als gevolg van de hoge gasprijzen. Dat blijkt uit cijfers van havenbeheerder Port of Rotterdam. In de eerste negen maanden van 2021 verwerkte de Rotterdamse haven ruim 17 miljoen ton kolen, anderhalf maal meer dan in 2020.
  • Energieschaarste, een vastgoedcrisis en het strenge Chinese coronabeleid zorgen voor een relatief lage economische groei van 4,9 procent. Dat meldt het FD.