Kort economisch nieuws van 2 december 2021

Kort economisch nieuws van 2 december 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt donderdag 23.142 nieuwe positieve tests, 4584 meer dan woensdag. Dat hogere aantal komt deels door een storing: gemiddeld daalt de hoeveelheid positieve tests licht.
  • Michelle Groome van het instituut NICD zegt in de Britse krant The Guardian dat er in Zuid-Afrika sprake is van een ‘exponentiële stijging’ van besmettingen met de de omikronvariant in de laatste twee weken. Ook kunnen mensen na een eerdere coronabesmetting gemakkelijk nogmaals besmet worden met het omikronvirus.
  • Ambtenarenfonds ABP zal in 2022 opnieuw de pensioenen niet verhogen. Volgens het grootste fonds van Nederland is dat gezien de financiële positie – een te lage beleidsdekkingsgraad - onhaalbaar. De pensioenpremies blijven ook gelijk, zo laat ABP weten.
  • De werkloosheid in de eurozone is in oktober met 0,1 procentpunt gedaald en komt uit op 7,3 procent. Vorig jaar oktober kwam dit percentage nog uit op 8,4 procent, meldt Eurostat.
  • De Europese Commissie mag rechtsstatelijke voorwaarden stellen aan de uitbetaling van EU-subsidies aan lidstaten. Volgens de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie is er geen reden het zogeheten ‘rechtsstaatmechanisme’ ongeldig te verklaren. Daarmee zijn de bezwaren van Polen en Hongarije in feite al afgewezen, al volgt het definitieve vonnis in januari.