Kort economisch nieuws van 24 augustus 2021

Kort economisch nieuws van 24 augustus 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week gestegen met 4,5 procent, meldt het RIVM. Ook het aantal afgenomen tests bij de GGD steeg met 6,8 procent.
  • Bijna 90 procent van de Nederlandse bedrijven heeft positieve verwachtingen voor de komende twaalf maanden, zo melden het CBS en de Kamer van Koophandel in de conjunctuurenquête. Circa 12 procent van de bedrijven met vijf tot twintig werknemers heeft behoefte aan extra geld.
  • Het aantal buitenlandse toeristen dat in het tweede kwartaal van dit jaar heeft overnacht in een Nederlandse accommodatie is nauwelijks hoger dan dat van dezelfde periode vorig jaar. In 2020 kwamen 800.000 toeristen naar Nederland, tegenover 900.000 dit jaar, meldt het CBS.
  • Samsung wil de komende drie jaar 206 miljard dollar investeren in technologieën als halfgeleiders, robotica, biofarma en biotechnologie, kunstmatige intelligentie en 6G. De plannen komen naast de ambitieuze plannen van de Zuid-Koreaanse overheid om fors te investeren in eigen chipproductie, schrijft het FD.
  • China zet fors in op groene waterstof. Het land heeft goedkeuring gegeven aan de bouw in Binnen-Mongolië van een cluster van elektrolysers die worden gevoed op groene stroom, meldt Bloomberg. De elektrolysers moeten elk jaar 67.000 ton waterstof kunnen produceren.