Kort economisch nieuws van 25 augustus 2021

Kort economisch nieuws van 25 augustus 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt 2863 nieuwe positieve coronatests op woensdag. Dat zijn er 375 meer dan op dinsdag. Het gemiddelde aantal besmettingen blijft stabiel.
  • De economische omvang van de meeste Nederlandse regio’s ligt inmiddels weer op of boven het peil van voor de coronacrisis. De grootste groei is zichtbaar in de regio's Zuidoost-Noord-Brabant, Utrecht-West, Oost-Zuid-Holland en Delfzijl. Amsterdam en Haarlemmermeer blijven achter, zegt het CBS.
  • De wereldeconomie zal naar verwachting 2300 miljard dollar aan schade oplopen ten opzichte van het wereldwijde bbp in de periode 2022 tot en met 2025 door de vertraagde uitrol van coronavaccins. Dat is de inschatting van The Economist Intelligence United in een rapport. Vooral de regio Azië-Pacific en landen ten zuiden van de Sahara zullen flinke klappen krijgen.
  • Maersk investeert 1,4 miljard dollar voor schonere schepen. De containerrederij heeft acht schepen besteld die kunnen varen op biomethanol. Deze CO2-neutrale brandstof is wel duurder: Maersk denkt dat de vrachttarieven 15 procent omhoog zullen gaan, schrijft NU.nl.
  • Scania stelt een productiestop in bij zijn vrachtwagenfabrieken in Meppel en Zwolle, meldt het FD. Oorzaak is het chiptekort.