Kort economisch nieuws van 28 december 2021

Kort economisch nieuws van 28 december 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt dinsdag 9213 nieuwe positieve tests gemeld, 2255 minder dan maandag. Er is echter sprake van een storing, waardoor het cijfer hoger kan uitvallen. Inmiddels is de omikronvariant van het coronavirus uitgegroeid tot de dominante variant in Nederland.
  • Het demissionaire kabinet heeft in de zomermaanden overwogen een aantal bedrijven met een hoge CO2-uitstoot gedeeltelijk, tijdelijk of geheel te sluiten. Dat meldt Nieuwsuur. Met de sluitingen zou het kabinet aan het Urgendavonnis hebben willen voldoen.
  • Stichting Open Nederland is in gesprek met de GGD om te bekijken of het kan bijspringen om de testcapaciteit te vergroten. De stichting is opgezet voor het Testen voor Toegang, maar door de lockdown heeft de organisatie veel testcapaciteit over, schrijft de NOS.
  • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en demissionair minister van Financiën Hoekstra pleiten ondanks politieke oproepen niet voor een geheel verbod op contracts for difference (cfd's). Volgens de AFM is een aanpak van malafide aanbieders een beter idee, schrijft NU.nl.
  • Het studententeam Polar van de TUE vertrekt naar Antarctica om metingen uit te voeren voor de ontwikkeling van een zelfontworpen zonnemobiel. Dit op zonne-energie aangedreven onderzoeksvoertuig moet op termijn het klimaatonderzoek op Antartica verduurzamen, zo is bij de TUE te lezen.