Kort economisch nieuws van 30 november 2021

Kort economisch nieuws van 30 november 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Afgelopen week testten 155.152 mensen positief op het coronavirus, ongeveer gelijk aan dat van de week ervoor. Het RIVM denkt dat de stabilisatie het gevolg is van de eerder genomen coronamaatregelen. Ook het R-getal daalt.
  • De huidige vaccins werken waarschijnlijk minder goed tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Dat zegt topman Stéphane Bancel van Moderna tegen de Financial Times. Het kan nog maanden duren voordat producenten vaccins hebben ontwikkeld die wel optimaal werken.
  • Binnen de eurozone is de inflatie in november uitgekomen op 4,9 procent, meldt Eurostat. Met name de sterk gestegen energieprijzen zorgen voor de hoge inflatiecijfers. In Nederland kwam de inflatie in november uit op 5,6 procent, zo meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.
  • Prijsvechter Easyjet heeft over het boekjaar van september 2020 tot afgelopen september een verlies gemaakt van 1,2 miljard euro. Toch is ceo het bedrijf, mede door de aantrekkende vraag, optimistisch over de toekomst.
  • De werkgelegenheid in België profiteert van het krachtige economische herstel. Het aantal werkenden groeide in het derde kwartaal met 116.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De economie groeide in het derde kwartaal met 2 procent, meldt De Tijd.