Kort economisch nieuws van 4 januari 2022

Kort economisch nieuws van 4 januari 2022 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • In de afgelopen week meldt het RIVM 113.554 positieve coronatests, een toename van 35 procent ten opzichte van de week ervoor. De toename gaat volgens het RIVM hand in hand met de besmettelijkere en inmiddels dominante omikronvariant.
  • Het Outbreak Management Team (OMT) ziet vanaf eind januari ruimte voor versoepeling van de coronamaatregelen. Dan moet de boostercampagne klaar zijn. Vanaf maandag 10 januari wordt een nieuwe infectiegolf verwacht omdat het basis- en voortgezet onderwijs dan weer open gaat.
  • De totale hoeveelheid spaargeld is in december 2021 teruggevallen naar het niveau van juni vorig jaar. Het gaat om iets meer dan 407 miljard euro op de gezamenlijke spaarrekeningen, schrijft NU.nl op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank.
  • Het nettobedrag op het eerste loonstrookje van 2022 zal voor veel werkenden iets hoger liggen dan vorig jaar. Dat meldt ADP. Toch zullen de prijzen voor diensten en producten naar verwachting harder stijgen, waardoor een werknemer per saldo er achteruit op zal gaan.
  • Verizon en AT&T, twee grote Amerikaanse telecombedrijven, gaan akkoord met het verzoek om nieuwe 5G-telecomdiensten in de buurt van luchthavens twee weken uit te stellen. Volgens de luchtvaartmaatschappijen kan 5G vluchten verstoren, meldt de WSJ.