Kort economisch nieuws van 5 januari 2022

Kort economisch nieuws van 5 januari 2022 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt woensdag 24.590 positieve coronatests. Dat zijn er 5997 meer dan dinsdag en het hoogste aantal sinds het begin van de meting.
  • Bij provincies en gemeenten zijn er grote twijfels of Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet en geheel in handen van de staat, het stroomnet tijdig verbeterd heeft om de omslag naar duurzame elektriciteitsopwekking te kunnen maken. Dat schrijft het FD. Tennet zegt te willen uitbreiden maar niet alles tegelijk te kunnen.
  • Brussel Airlines wil deze winter drieduizend lege vluchten de lucht in te sturen om zo hun vliegrechten te behouden, meldt het Belgische The Bulletin. Maatschappijen doen dit om hun start- en landingsrechten niet te verliezen, maar vanuit de politiek klinkt flinke kritiek op het huidige beleid rondom de zogeheten ‘slots’.
  • Grote werkgevers moeten de CO2-uitstoot van hun werknemers gaan bijhouden. Dat zijn kabinetsplannen waarover RTL Nieuws schrijft. Het gaat om de emissie veroorzaakt door woon-werkverkeer en zakelijke reizen bij bedrijven met meer dan honderd werknemers.
  • De handelsprijs voor aardgas is woensdag weer opgelopen tot boven de 90 euro per megawattuur. Er zijn zorgen over leveringen van Russisch gas via de Yamal-Europe-pijpleiding en kouder winterweer, zo is bij NU.nl te lezen.