Kort economisch nieuws van 5 maart 2021

Kort economisch nieuws van 5 maart 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op vrijdag 4727 nieuwe coronabesmettingen, dat zijn er 595 meer dan donderdag. Ook ligt het boven het gemiddelde van vorige week (4470).
  • Sinds de start van de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor het eerste kwartaal van 2021 (TVL Q1 2021) op 15 februari zijn er door bedrijven ruim 66.000 aanvragen ingediend bij de RVO. In totaal is een bedrag van 381 miljoen euro toegekend, meldt de Rijksoverheid.
  • Het ministerie van Volksgezondheid heeft zeker 26 miljoen ongebruikte sneltesten op voorraad liggen en het aantal neemt snel toe. Deze antigeentests zijn onder andere bedoeld voor het onderwijs, maar worden nog niet toegepast. Onderwijsbonden reageren woedend in dagblad Trouw. Minister De Jonge denkt echter dat in april sneltests al in drogisten en supermarkten te krijgen zijn, schrijft de NOS.
  • Voor de eerste maal sinds half september heeft het CBS vorige week minder sterfgevallen geregistreerd dan verwacht. De toegenomen vaccinatiegraad is daar vermoedelijk de oorzaak van. Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) noemt de nieuwe cijfers “ongelofelijk goed nieuws”, maar is terughoudend over mogelijke versoepelingen.
  • De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 39,9 miljard euro aan kredieten verstrekt aan 49.000 bedrijven. Ongeveer 3 miljard euro van deze kredieten wordt gegarandeerd door de overheid, meldt de NVB. Over heel 2020 kregen 129.000 bedrijven een betaalpauze.