Kort economisch nieuws van 7 april 2021

Kort economisch nieuws van 7 april 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op woensdag 6409 nieuwe coronabesmettingen, 831 meer dan dinsdag. Mogelijk zijn de verhoogde cijfers te verklaren door vertraagde rapportage door de Paasdagen.
  • Als de besmettingscijfers het toelaten, dan mogen vanaf 21 april de terrassen en winkel weer open. Ook de avondklok zou dan verdwijnen. Dat staat in een plan dat de regering zondag aan het OMT wil presenteren, schrijft de NOS.
  • Het energiegebruik kwam in 2020 voor het eerst sinds 1992 uit onder de 3000 petajoule en daalde met 3 procent. Het CBS denkt dat de forse daling in energieverbruik vooral is toe te schrijven aan het feit dat er door de coronacrisis minder is getankt. Ook wordt er minder steenkool verstookt.
  • De levensverwachting van Europeanen is het afgelopen jaar in bijna alle Europese landen gedaald. In Nederland liep het gemiddelde ruim een half jaar terug, in Spanje zelfs 1,6 jaar. In Noorwegen, Denemarken en Finland nam de levensverwachting juist toe, meldt Eurostat.
  • Het aantal startende ondernemers is in het eerste kwartaal van dit jaar met 8 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt de KvK. Tegelijkertijd bleef het aantal stoppende bedrijven ongeveer gelijk en was er een halvering te zien in het aantal uitgesproken faillissementen.