Kort economisch nieuws van 9 december 2021

Kort economisch nieuws van 9 december 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt donderdag 19.838 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er 1722 meer dan woensdag. 
  • Vrijwel alle werkgevers verwachten dat de personeelstekorten volgend jaar aanblijven of nog groter zullen worden, meldt werkgeversorganisatie AWVN op basis van onderzoek onder vierhonderd werkgevers. Dit zorgt onder andere voor een verhoogde werkdruk, meer overwerk en de kwaliteit die onder druk komt te staan. 
  • De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de vergunningen van SEPA Green Energy voor het leveren van elektriciteit en gas ingetrokken nadat het bedrijf failliet is gegaan. SEPA kwam in de problemen nadat het bedrijf waar zij energie van kochten ook op de fles ging. Voor de 20.000 klanten wordt er gezocht naar een andere leverancier. 
  • De haven van Rotterdam was vorig jaar nog altijd veruit de grootste binnen de EU, zo meldt Eurostat. Verder blijkt uit de cijfers dat er in het tweede en derde kwartaal van 2020 aanzienlijk minder overslag was. 
  • De dertig Nederlandse regio’s hebben in de ingediende Regionale Energie Strategieën (Ressen) voldoende plannen voor zonne- en windenergie om de doelstellingen te behalen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving na analyse van de plannen. In totaal kan de productie van elektriciteit uit zon en wind rond 2030 tussen de 35 en 46 terawattuur (TWh) bedragen.