Kort economisch nieuws van 9 februari 2021

Kort economisch nieuws van 9 februari 2021 Door: FHI
  • Het RIVM meldt over de afgelopen week 24.668 nieuwe positieve tests op het coronavirus. Een week eerder waren dat er 28.628. Dat is weliswaar een afname van 14 procent, maar door het winterweer is er minder getest. Het besmettingsgetal R is gedaald naar 0,91. 
  • Kwetsbare ouderen die langdurige zorg ontvangen, zullen vanaf volgende week naast het vaccin van Moderna ook ingeënt worden met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat meldt het RIVM. In totaal gaat het om 77.000 bewoners van kleinschalige woonvormen. 
  • Uitzendconcern Randstad zegt dat de vraag naar uitzendkrachten snel toeneemt. Na een aanzienlijke dip gedurende de eerste lockdown is inmiddels de vraag weer bijna op het oude niveau. Volgens Randstad hebben wel veel mensen ander soort werk moeten zoeken. 
  • De Duitse export is vorig jaar met een daling van 9,3 procent minder hard geraakt dan tijdens de kredietcrisis, zo blijkt uit statistieken van Destatis. Tijdens de financiële crisis was de exportdaling tweemaal groter. Mede door de weer aantrekkende economieën in Azië is de schade minder groot. 
  • Het onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het ‘extreem onwaarschijnlijk' dat het coronavirus is ontsnapt uit een onderzoekslaboratorium in Wuhanzo schrijft NRC. Het team is een internationaal gezelschap bestaande uit tientallen wetenschappers uit verschillende vakgebieden, waaronder de Nederlandse viroloog Marion Koopmans.