Kort economisch nieuws van 9 maart 2021

Kort economisch nieuws van 9 maart 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt dat de afgelopen zeven dagen een vrijwel gelijk aantal mensen besmet met het coronavirus zijn geraakt als de week ervoor: 31.959 tegenover 31.984. Bij jongeren is een stijging in het aantal meldingen te zien, bij oudere leeftijdsgroepen nam het aantal besmettingen af.
  • Meer dan 140.000 bedrijven besloten vorig jaar om er mee te stoppen. Dat is het grootste aantal sinds het CBS deze metingen in 2007 startte. Ten opzichte van 2019 stopten 20 procent meer ondernemers, met name zzp’ers en bedrijven in de horeca.
  • Circa 54.000 werkgevers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar een beroep gedaan op de NOW-regeling. Tozo, de inkomenssteun voor zelfstandigen, is in begin 2021 ongeveer 139.000 maal aangevraagd. Daarnaast heeft ongeveer een derde van de werkgevers de eindberekening van de NOW-regeling uit het eerste steunpakket aangevraagd, meldt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  • De gemiddelde levensverwachting is als gevolg van de coronapandemie een half jaar lager komen te liggen, blijkt uit een analyse van onderzoeken van onder meer het RIVM, het Sociaal Cultureel Planbureau en de Sociaaleconomische Raad. Ook is er meer overgewicht, mensen zijn meer gaan roken en drinken, en minder gaan bewegen. Daarnaast spelen problemen rondom de mentale gezondheid.
  • De Duitse export is in januari met 1,4 procent gestegen ten opzichte van december 2020. Toch lag de export in januari nog 8 procent lager dan een jaar eerder, meldt het Statistisches Bundesamt.