Na de officiële goedkeuring in de ALV van 28 oktober ’20 mag ik me nu bestuurslid noemen van de vereniging, daarmee is direct aan mij de beurt mezelf en de universiteit Twente (UT) voor te stellen. Ik ben Niek Moonen, 30 jaar oud en inmiddels sinds januari 2015 actief in het EMC vakgebied. Allereerst als PhD student en nu als onderzoeker bij de UT. Mijn voornaamste taak is het begeleiden van promovendi binnen de projecten: SCENT, ETOPIA, MeterEMI, EASIER, ANRGI en ETUT.

Uiteraard ben ik niet alleen binnen de vakgroep Power Elektronica en EMC (PE) en maak ik deel uit van een technische begeleidingsdriehoek aan de EMC kant met prof. Frank Leferink en dr. Robert Vogt-Ardatjew. Waar mijn eigen specialisatie op laag frequente en geleidende storing is, daarentegen ligt Robert zijn specialiteit bij elektromagnetische velden.

Op het moment van schrijven hebben we als universiteit verschillende projecten lopen, en gaan er binnen een jaar nog meer van start. In meerdere van deze projecten heeft de vereniging een direct belang in de vorm van een partnerschap. Hieronder volgt een korte samenvatting van de verschillende projecten.

De projecten SCENT, ETOPIA, PETER, ETERNITY en ETUT zijn Marie-curie projecten waar de vereniging een van de vele partners is. Focus ligt op de opleiding en ontwikkeling van jonge nieuwe EMC ingenieurs die na afloop van het project zichzelf als EMC experts kunnen identificeren. Dit sluit perfect aan bij de wens van de vereniging om frisse impuls in het vak te krijgen. Een belangrijk aspect binnen deze projecten is dan ook het mentorschap van industriepartners, waarmee een brug tussen de universiteiten en industrie gevormd wordt en dus de afstand verkleint.

Naast Europese opleidingstrajecten hebben we ook een aantal industrie projecten: MeterEMI, EASIER en ANRGI. Waar achtereenvolgens de onderwerpen van storingen in statische meters, elektrisch vliegen en energie toegankelijkheid in Indonesië worden aangekaart. Naast het opleiden van nieuwe PhD’s, hebben we ook een groot aantal studenten die bachelor (+-8 weken) en master opdrachten (+- half jaar) doen. Over het algemeen zijn deze gerelateerd aan de bovengenoemde projecten, al is het soms lastig om goede stageplekken te vinden. Wellicht is er vanuit de vereniging wel een oplossing te vinden.

Ter afsluiting hoop ik in de komende periode als bestuurslid een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de vereniging met betrekking tot groei door middel van verjonging via studenten. Daarmee denk ik dat er een mooie balans ontstaat tussen ervaring vanuit industrie en de frisse wind vanuit hogescholen en universiteiten.

Niek Moonen
Universiteit Twente – Power Elektronica en EMC

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)