LNA keuze maken

LNA keuze maken Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Een ruisarme versterker (LNA, oftewel Low Noise Amplifier) is een elektronische versterker die een signaal met een zeer laag vermogen versterkt zonder de signaal-ruisverhouding aanzienlijk te verslechteren. Een versterker verhoogt het vermogen van zowel het signaal als de ruis die aan de ingang aanwezig is, maar de versterker zal ook wat extra ruis introduceren. LNA's zijn ontworpen om die extra ruis te minimaliseren. Het kiezen van de juiste LNA kan een lastige opgave zijn. In de presentatie van Joost van Heijenoort van AR Benelux wordt ingegaan op het maken van die keuze.

Ontwerpers kunnen extra ruis minimaliseren door ruisarme componenten, werkpunten en circuit topologieën te kiezen. Het minimaliseren van extra ruis moet in evenwicht zijn met andere ontwerpdoelen, zoals vermogensversterking en impedantie-aanpassing.

LNA's worden aangetroffen in radiocommunicatiesystemen, medische instrumenten en elektronische testapparatuur. Een typische LNA kan een vermogenswinst van 100 (20 decibel (dB)) leveren, terwijl de signaal-ruisverhouding met minder dan een factor twee wordt verlaagd (een ruisgetal van 3 dB (NF)). Hoewel LNA's zich voornamelijk bezighouden met zwakke signalen die zich net boven de ruisvloer bevinden, moeten ze ook rekening houden met de aanwezigheid van grotere signalen die intermodulatievervorming veroorzaken.

In de presentatie van AR Benelux wordt ingegaan op de verschillende type LNA’s en typologieën, de specificaties, en gebruik. Aan de hand van praktische voorbeelden wordt het kiezen van de juiste LNA duidelijk gemaakt.

Meld u hier aan voor een bezoek aan het RF Technology event 2022.
Het volledige programma kunt u hier vinden.