Maak kennis met familiebedrijf Van Hees: “Mijn hart ligt bij de chemie”

Maak kennis met familiebedrijf Van Hees: “Mijn hart ligt bij de chemie” Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Met kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel, voorziet familiebedrijf Van Hees tal van laboratoria van chemicaliën. Peter en Martijn van Hees – vader en zoon – vertellen hoe het begon, waar ze nu staan en hoe ze het verschil maken voor hun klanten.

“Het begon, zoals bij zoveel bedrijven, in de garage”, vertelt Peter glimlachend. “Ik ben van oorsprong chemicus en ik heb jarenlang in de verkoop gewerkt. Bovendien kom ik uit een ondernemersfamilie en voelde de keuze voor het ondernemerschap als een logische stap.” In 2015 sluit Martijn zich aan bij het familiebedrijf. “Eerst op de financiële administratie en gaandeweg leerde ik het bedrijf steeds beter kennen”, vertelt Martijn. “Begin dit jaar heb ik Van Hees helemaal overgenomen van mijn ouders.”

De focus van het familiebedrijf ligt bij de chemie. Maar naast chemicaliën biedt Van Hees ook algemene laboratorium apparatuur aan. Peter: “Mijn hart ligt bij de chemie. Maar voordat ik voor mijzelf begon heb ik jarenlang apparatuur verkocht. Wij verkopen nu ook basisapparatuur, bijvoorbeeld roermotoren en boven roerders.”

Betrouwbare levering

Vader en zoon Van Hees hechten veel waarde aan betrouwbaarheid en kwaliteit. “Wanneer laboratoria tegen productproblemen aanlopen, kloppen ze bij ons aan. Bijvoorbeeld wanneer de kwaliteit van een product onvoldoende constant is. Wij sturen ze een testmonster en bij wederzijdse tevredenheid leggen we voor bepaalde tijd een voorraad aan,” zegt Peter. “Wij zijn trots op onze hoogwaardige producten én betrouwbare leveringen.”

Martijn knikt instemmend en vult aan: “Veel producten kopen wij kant en klaar in, maar er zijn ook producten die echt kritisch zijn. Als betrouwbare levering ergens in de keten begint te knellen, dan kunnen wij het zelf maken.” Van Hees produceert bijvoorbeeld zelf HPLC-oplossingen en een aantal producten voor de voedingsmiddelenindustrie. Vooral bij die laatste benadrukt Peter het belang van extra kwaliteitseisen. “Deze producten moeten voldoen aan hoge eisen. Als we er geen vertrouwen in hebben dat iemand anders het kan, dan doen we het zelf.”

Kooppand

Het chemiebedrijf, dat ooit in een garage begon, heeft inmiddels een eigen productiefaciliteit en voldoende opslagcapaciteit. Na jarenlang een pand gehuurd te hebben, en afhankelijk te zijn van externe opslag, hebben ze in 2020 een eigen pand gekocht. “Het gebouw dat we nu gekocht hebben staat in een categorie 5.1 locatie. Dit betekent hypothetisch dat wij hier een chemische productie en opslaglocatie mogen opstarten.”

Martijn legt uit dat het een groot voordeel is om een kooppand te hebben ten opzichte van een huurpand: “We doen grote investeringen voor de opslag- en productiefaciliteiten en een kooppand geeft ons zekerheid. Het is goed voor de continuïteit en zo kunnen we onze betrouwbare leveringen garanderen. Het grootste compliment dat ik van een klant kreeg was de opmerking ‘Hoezo leveringstekorten, die zijn er toch niet?’ Dat is erg mooi om te horen, zeker in coronatijd.” Vader Van Hees valt zijn zoon bij en zegt, “Daar zijn we trots op.”

 Van Hees is lid van de branchevereniging Laboratorium Technologie van FHI. Wil je weten welke bedrijven deze branchevereniging nog meer vertegenwoordigt of wil je op de hoogte blijven van nieuws uit de branche? Bezoek de website of meld je aan voor de nieuwsbrief.