Minister versoepelt eisen looncompensatie NOW-regeling

Minister versoepelt eisen looncompensatie NOW-regeling Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het kabinet versoepelt de looncompensatieregeling (NOW) voor werkmaatschappijen en andere bedrijfsonderdelen die door de coronacrisis getroffen zijn. Bedrijven die aanspraak willen maken op deze regeling mogen echter geen dividend of bonussen uitkeren en dienen met de vakbonden afspraken te maken over werkbehoud.

Met de verruiming van de NOW-regeling komt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken tegemoet aan een oproep van de werkgevers. Zij willen dat ook losse bedrijfsonderdelen aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in de loonkosten.

In de oude regeling konden ondernemingen alleen als een concern aanspraak maken op NOW als de totale omzet 20 procent lager was dan vorig jaar. Door deze voorwaarden konden dochterbedrijven, die geheel platlagen terwijl zusterbedrijven de omzet nog enigszins in stand hielden, geen aanspraak maken op NOW. Hierdoor waren werkmaatschappijen gedwongen om personeel te ontslaan, zo stelden de werkgevers.

Koolmees stelt dat er wel risico’s zitten aan de verruimde NOW-regeling. Zo kunnen bedrijven kosten en omzet tussen onderdelen verschuiven. De minister heeft daarom extra regels toegevoegd: over 2020 mogen deze bedrijven geen dividend of bonussen uitkeren. Ook eigen aandelen inkopen is taboe. Verder moeten de ondernemingen die steun vragen akkoorden sluiten met vakbonden. Bedrijven met minder dan twintig werknemers moeten een vertegenwoordiging van de werknemers instemmen. Verder komen er extra eisen die door de accountant worden getoetst.

De huidige NOW-regeling loopt op 31 mei af. Met de verruiming lijkt het kabinet alvast in te spelen op verlenging van het NOW-noodpakket, maar dan wel met strengere eisen.

Lees hier meer informatie van de Rijksoverheid over de verruiming van de maatregelen.