Nauwkeurigheid realiseren met Vector Network Analyzers

Nauwkeurigheid realiseren met Vector Network Analyzers Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Een Vector Network Analyzer (VNA) is een testsysteem waarmee de prestaties van radiofrequentie- en microgolfapparaten kunnen worden gekarakteriseerd in termen van S-parameters. Een VNA bereikt zeer nauwkeurige metingen door de systematische fouten in het instrument, de kenmerken van kabels, adapters en testopstellingen te corrigeren. Ferdinand Gerhardes van Anritsu gaat in zijn presentatie in op een gedistribueerde modulaire 2-poorts VNA.

De spreker toont in zijn presentatie een nieuw modulair concept, dat gebaseerd is op Non Linear Transmission Line (NLTL). De technologie wordt uiteengezet, waarin twee 1-poort VNA’s kunnen werken als een “fully reverse” 2-poort VNA systeem. Met innovaties in deze technologie kunnen twee 1-poort VNA’s gesynchroniseerd worden en metingen uitvoeren over een afstand tot 100 meter of meer. Zonder fase fouten en zonder verlies van dynamisch bereik tot 43,5 GHz. De spreker gaat zowel in op de technologie als de mogelijke applicaties.

 Niet-lineaire transmissielijntechnologie (NLTL) is van oudsher gebruikt voor pulsvormende toepassingen en bij het digitaliseren van oscilloscopen. Door de jaren heen heeft het zichzelf bewezen als een zeer geloofwaardige, robuuste technologie. Het is door Anritsu verfijnd voor

gebruik bij hoge frequenties en aangevuld met nieuwe monolithische breedband-directionele bruggen, multiplexers en andere belangrijke componenten, wat resulteert in NLTL-gebaseerde samplers en gedistribueerde harmonische generatoren. Dit biedt kansen voor een krachtige frequentieschaalbare VNA-architectuur.

Meld u hier aan voor een bezoek aan het RF Technology event 2021. Het volledige programma kunt u hier vinden.