Nieuwe Arbeidsvoorwaardennota over 'onvoorspelbaar 2023'

Nieuwe Arbeidsvoorwaardennota over 'onvoorspelbaar 2023' Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De gezamenlijke werkgeversverenigingen AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten in de nieuwe  Arbeidsvoorwaardennota 2023 voor het toepassen van eenmalige beloningen in plaats van flinke loonsverhogingen. Ook moet de beschikbare loonruimte bepaald worden door de situatie in een bedrijf of sector.

In de Arbeidsvoorwaardennota, een advies aan cao-onderhandelaars, stellen de werkgevers dat er grote zorgen zijn over de Nederlandse economie. De welvaart wordt bedreigd door een laag consumentenvertrouwen, een hoge inflatie en het achterblijven van groei in de arbeidsproductiviteit. Met een mogelijke recessie in aantocht, roepen zij op om het verdienvermogen van Nederland op peil te houden.

Door de oorlog in de Oekraïne, de energiecrisis en andere factoren, zijn volgens de werkgeversorganisaties niet alle bedrijven in staat om, zo kort na de coronacrisis, klappen op te vangen zonder schade aan de werkgelegenheid of onderneming. Daarom zou de beschikbare loonruimte goed per sector of bedrijf moeten worden bepaald.

In de nota wordt ook gekeken naar de arbeidskrapte. Innovatiever werken en het verhogen van het aantal gewerkte uren zouden het personeelstekort moeten verlichten. Ook is er aandacht voor thema's als duurzaamheid, digitalisering en vergrijzing.

De complete nota kun je hier vinden.