Nieuwe Duitse regering wil naar een sociaalecologische markteconomie

Nieuwe Duitse regering wil naar een sociaalecologische markteconomie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De sociaaldemocratische SPD, De Groenen en de liberale FDP hebben een regeerakkoord gesloten. De nieuwe Duitse regering wil fors investeren in verduurzaming van de economie en digitalisering. Ook wil de zogeheten stoplichtcoalitie fors inzetten op het versterken van de EU.

Het concept regeerakkoord heeft als titel ‘naar een sociaalecologische markteconomie’. Op het gebied van onderzoek en innovatie noemt de nieuwe regering concrete actiepunten. Zo wil Duitsland het aandeel van de overheidsuitgaven op het vlak van R&D richting 2025 verhogen naar 3,5 procent van het bbp.

Ook zijn er zes focusgebieden aangewezen over ‘techniek voor de toekomst’, zoals een klimaatneutrale industrie, het crisisbestendig maken van de gezondheidszorg en meer focus op technologische soevereiniteit op thema’s als AI en kwantumcomputing. Een samenvatting van de actiepunten is in dit document te vinden.

Ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO/NCW reageren tevreden op het opgestelde regeerakkoord. Zij stellen dat het goed nieuws is dat Duitsland werk wil maken van de achtergebleven digitalisering en als een groot industrieland meer wil inzetten op verduurzaming. Verder wordt de ambitie om tot een sterk en soeverein Europa als een pluspunt gezien. Het zou ons land ook kansen bieden om de banden met Nederlands belangrijkste handelspartner verder te versterken.