Nieuwe kredietverzekering voor exporterende bedrijven

Nieuwe kredietverzekering voor exporterende bedrijven Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Voor leden van FHI is een nieuwe mantelovereenkomst beschikbaar. Het gaat om de HBR kredietverzekering, verzorgt door Coface. FHI-leden krijgen kortingen op de premies en gunstiger voorwaarden. De behoefte naar kredietverzekeringen is vooral aanwezig bij bedrijven die exporteren naar landen buiten de EU.

HBR Branche Verzekeringen, het gespecialiseerde assurantiebedrijf dat al tal van collectieve mantelovereenkomsten voor FHI-leden verzorgt, heeft de nieuwe mantelverzekering ingekocht bij Coface. Dit van oorsprong Franse bedrijf specialiseert zich in risicobeheer en kredietverzekeringen.

Ruud Rooker, commercieel manager van HBR Branche Verzekeringen, beschrijft de voordelen van een kredietverzekering: “Met een kredietverzekering sluit je een bepaald risico uit. Je kunt nog voor het sluiten van een deal kredietinformatie inzien. Als je zaken doet en het gaat fout, dan kun je de orders voor een bepaald bedrag verzekeren. Doorgaans is dat 75 procent van de waarde van de order. Mocht de partij in kwestie niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen, bijvoorbeeld omdat hij failliet gaat, dan krijg je toch een bedrag uitbetaald.”

De behoefte naar kredietverzekeringen is vooral aanwezig bij bedrijven die exporteren naar landen buiten de EU. Als voorbeeld noemt Rooker een FHI-lid met plannen om een machine te leveren aan de Universiteit van Moskou. Dat gebeurde in een tijd waarin de Nederlandse overheid overwoog een exportverbod naar Rusland in te voeren. Rooker: “We hebben toen een op maat gemaakte kredietverzekering afgesloten. Daarin was het politieke risico meeverzekerd.”  Dat exportverbod kwam er nooit, maar het risico was wel afgedekt.

Klik hier voor meer informatie