Nieuwe maatregel in pensioenakkoord: tijdelijke RVU-vrijstelling

Nieuwe maatregel in pensioenakkoord: tijdelijke RVU-vrijstelling Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Vanaf 1 januari 2021 treedt er een nieuwe maatregel in werking, namelijk de tijdelijke RVU-vrijstelling (Regeling Vervroegd Uittreden). Deze maatregel is onderdeel van het recent gesloten pensioenakkoord.

Met deze tijdelijke vrijstelling kunnen werkgevers en werknemers afspraken met elkaar maken over het eerder stoppen met werken. Hier stond voorheen nog de zogenaamde RVU-boete tegenover. Deze wordt nu per 1 januari buiten werking gesteld.

Het gaat hierbij onder andere om medewerkers die zwaar werk verrichten (bijvoorbeeld nachtdiensten) en die niet gezond kunnen doorwerken tot hun pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast gaat het ook om oudere werknemers en heeft de regeling betrekking op doorstroming op de arbeidsmarkt. In diverse sectoren vinden nu gesprekken plaats over de invulling van regelingen voor zwaar werk.

Wat zijn precies de mogelijkheden voor het eerder stoppen met werk? Op de website van MKB-Nederland staat meer informatie en een Q&A over de RVU. Daarnaast organiseert MKB-Nederland in samenwerking met VNO-NCW en werkgeversorganisatie AWVN op 23 november en 3 december webinars over het onderwerp.

Mocht u verder willen sparren over pensioenen of aanverwante regelingen? FHI-partner HBR ondersteunt FHI-leden over dergelijke vraagstukken.