Terwijl de uitrol van 5G volop bezig is in Nederland en in veel landen zelfs nog moet beginnen, denkt salesmanager Ben Maarleveld van Rohde & Schwarz Benelux al na over de volgende mobiele netwerktechnologie: 6G. “De ontwikkelingen gaan razendsnel. Terwijl onze ontwikkelaars de laatste puntjes op de i zetten van de test- en meetapparatuur benodigd voor het 5G-netwerk, zijn we in onze hoofden al bezig met haar opvolger.”

“De 6G-technologie zal gebruik maken van nóg hogere frequenties dan 5G, met grotere downloadsnelheden”, aldus Maarleveld. “Dit maakt het technisch mogelijk om veel meer apparaten op één netwerk aan te sluiten”. Met name bedrijven die afhankelijk zijn van internet of things (IoT) profiteren hiervan, waaronder de telecomindustrie, automotive-bedrijven en de test en measurement­-sector.  

Leapfrogging

Een nieuwe generatie netwerktechnologie vergt grote aanpassingen van ontwikkelaars, fabrikanten en klanten van test- en meetapparatuur. En dat terwijl de meeste mensen nog 4G op hun telefoon hebben. Maarleveld ziet dit niet als een probleem maar als een uitdaging. “In dit vakgebied is leapfrogging belangrijk. We proberen steeds bij te houden of nét verder te zijn met onze ontwikkelingen dan wat de markt op dat moment vraagt. Als je stilstaat, loop je achter.”  

Gesprek van de dag

Eerste mobiele telefoon“Toen ik begin jaren ‘90 bij Rohde & Schwarz begon, was de tweede generatie (2G) mobiele telefoon net geïntroduceerd. Daarvoor liepen we allemaal nog met een grote 1G-telefoon die gebruik maakt van analoge radiosignalen,” licht Maarleveld toe. “Met 2G maakten we voor het eerst kennis met digitale mobiele signalen en dat veroorzaakte een revolutie. Rond de eeuwwisseling schakelden we wereldwijd massaal over op 3G, een decennium later op 4G en nu is 5G het gesprek van de dag. Je ziet dus dat er ongeveer om de tien jaar een nieuwe mobiele technologie wordt uitgerold met meer functionaliteit en hogere datasnelheden. Het ligt in de lijn der verwachting dat 6G rond 2030 in gebruik komt”.

Onderzoeken

De onderzoeken die dit mogelijk moeten maken lopen volop en zijn soms al in een ver gevorderd stadium. Er zijn zelfs Aziatische bedrijven die al experimenteren met 6G in de praktijk. Maar niet alleen in Azië wordt hard gewerkt aan het netwerk van de toekomst. Nederlandse bedrijven zijn internationaal gezien vooruitstrevend als het gaat om RF-technologie. “Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Lightyear, dat is een spin-off van het Solar Team van de TU Eindhoven,” vervolgt Maarleveld. “Zij hebben een elektrische auto ontwikkeld die zelf zijn batterij oplaadt via zonnepanelen op het dak. Daarnaast hebben dit soort moderne auto’s enorm veel RF-elektronica onder de motorkap en dat zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.

RF Technology Event

RF Technology EventVolgens Maarleveld speelt test- en meetapparatuur een essentiële rol bij de ontwikkeling van nieuwe RF-technologieën. “Ontwikkelaars van technieken hebben ons nodig en wij hen. Het is altijd een ratrace wie er als eerste klaar is.” Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied, is Rohde & Schwarz ook dit jaar weer met een stand en lezing aanwezig op het RF Technology Event op 29 maart in de QuTech-Aula van de TU Delft.  Maarleveld: “Het testen en meten van 5G en 6G-apparatuur zal tijdens het event zeker ter sprake komen.”   

Informatie en aanmelden
Wilt u kennismaken met vooruitstrevende test- en meet bedrijven? Meld u dan nu kosteloos aan voor het RF Technology Event in Delft. Klik hier voor meer informatie.  

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)