Oproep onderwijsminister en MKB-Nederland: blijf voldoende stageplekken aanbieden

Oproep onderwijsminister en MKB-Nederland: blijf voldoende stageplekken aanbieden Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en voorzitter Jacco Vonhof (MKB-Nederland) doen een gezamenlijke oproep aan bedrijven en mbo-scholen om in deze moeilijke periode toch voldoende stage- en leerwerkplekken aan te bieden. De coronacrisis zorgt voor een tekort van 21.000 stageplaatsen.

De oproep voor creatieve oplossingen is hard nodig want veel scholieren zijn op zoek naar een (afstudeer-) stage of een plek om ervaring op te doen. Een oplossing zou kunnen zijn om het aanbieden van stages te verspreiden over het studiejaar of het plaatsen van twee studenten op één plek.

Een andere oplossing is dat studenten een plek zoeken in een andere branche, maar waar ze wel de juiste competenties aanleren. De oproep is hier aan scholen en bedrijven om ook buiten de gebaande paden te kijken: welke branches/stageplekken lijken op elkaar? Waar zijn tekorten en kunnen studenten een waardevolle bijdrage leveren?

Het kabinet doet ook een investering van 30 miljoen euro om dit te verwezenlijken. Zo krijgen bedrijven die leerwerkbanen aanbieden een voorschot op hun geplande subsidie. Ook wordt de subsidie voor leerwerkbedrijven in contactgevoelige sectoren verhoogd.

Meer lezen? Dat kan via de website van de Rijksoverheid. Inspiratie nodig? Lees dan dit interessante artikel van EenVandaag waarbij zij zijn langsgegaan bij een speciale leerschool die mbo’ers klaarstoomt voor de productie van coronasneltests.