Overheid wijst ondernemers op noodzaak eHerkenning

Overheid wijst ondernemers op noodzaak eHerkenning Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Ondernemers dienen zo snel mogelijk een eHerkenningsinlogmiddel aan te schaffen, omdat steeds meer overheidsinstanties, waaronder het UWV en de Belastingdienst, eHerkenning verplicht gaan stellen.

EHerkenning is vergelijkbaar met DigiD voor de burger. Met eHerkenning kunnen ondernemers veilig inloggen op online overheidsdiensten. Om gebruik te kunnen maken van eHerkenning moet een inlogmiddel worden aangevraagd. Diverse erkende leveranciers bieden een dergelijk inlogmiddel aan, waarbij naast diverse prijsniveaus ook verschillende beveiligingsniveaus voor het inlogmiddel mogelijk zijn. Sommige overheidsdiensten vereisen ‘slechts’ veiligheidsniveau 1, terwijl de Belastingdienst veiligheidsniveau 3 vereist.

Bij het aanvragen van een inlogmiddel voor eHerkenning wordt de identiteit van de aanvrager grondig gescreend. Ook is het mogelijk om medewerkers te machtigen om namens hun organisatie specifieke diensten te regelen. Volgens de Rijksoverheid zorgt dit ervoor dat een organisatie meer zekerheid krijgt over de online identiteit van de persoon waarmee zij zakendoen. Dit moet fouten en fraude helpen voorkomen.

In tegenstelling tot DigiD is eHerkenning niet één technische voorziening. Zo wordt er gebruikgemaakt van meerfactorauthenticatie, bijvoorbeeld door naast een wachtwoord ook een code via sms in te voeren.

Erkende leveranciers

De inlogmiddelen worden geleverd door meerdere erkende leveranciers. Zij opereren in een netwerk. De leveranciers hebben met de overheid afspraken gemaakt over strenge eisen aan veiligheid, betrouwbaarheid en de bescherming van persoonlijke gegevens. De overheid belooft de partijen te controleren of ze nagekomen worden.

Uitkeringsinstantie UWV wil vanaf 1 november 2019 eHerkenning verplicht stellen voor het inloggen op het werkgeversportaal. Overheidsdiensten die al gebruikmaken van eHerkenning zijn de Belastingdienst, Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), Kamer van Koophandel (KvK) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In totaal zijn er volgens de Rijksoverheid ruim 400 organisaties in de (semi-)publieke sector waar veilig inloggen met eHerkenning al mogelijk is.