PAMAS S40 – een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf

PAMAS S40 – een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf Door: PAMAS Partikelmess-und Analysesysteme GmbH

De PAMAS S40 – een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf

 

Online en offline, drukloos of onder hoge druk, in het laboratorium of in het veld - de veelzijdigheid van PAMAS-deeltjestellers is evident. Het typeert hoe door de jaren heen de voortdurende ontwikkelingen ervoor hebben gezorgd dat PAMAS een wereldleider blijft in het tellen van deeltjes in vloeistoffen.

PAMAS maakt al bijna 30 jaar automatische deeltjestellers voor vloeistoffen. Binnen enkele minuten weet de gebruiker of en in welke mate een vloeistofmonster verontreinigd is. Een mijlpaal in de ontwikkelingsgeschiedenis werd al in 1999 bereikt met de introductie van de PAMAS S40.

Lees hieronder een kort interview met Michael Schumacher, hoofd R&D bij PAMAS GmbH:

-Mr. Schumacher, u werkt sinds 1995 bij PAMAS op de ontwikkelingsafdeling. Wat gaf de aanleiding om eind jaren 90 een volledig nieuwe draagbare deeltjesteller te ontwikkelen, terwijl er al een draagbaar toestel was met de PAMAS S2?

Caterpillar benaderde ons omdat ze het belang van contaminatiebeheersing inzagen om de betrouwbaarheid van hun hydraulische systemen te verbeteren. Ze konden geen geschikt systeem vinden en we waren op dat moment niet blij met de elektronische systemen, dus combineerden we onze eisen en ontwierpen een systeem dat zijn tijd vooruit was. In de jaren negentig waren touchscreens de technologie van de toekomst, een draagbare automatische deeltjesteller die minder dan 10 kg weegt, was niet bekend en een volledig digitale signaalverwerking was gloednieuw.

-In de loop der jaren zijn de eisen van klanten zeker veranderd of geëvolueerd? Hoe reageerde u daarop?

De hardwarebasis van de S40 is nog steeds "state of the art". Als toepassingen wijzigingen vereisen, kunnen we eenvoudig functies toevoegen. We hebben de S40 regelmatig gemodifieerd en aangepast aan nieuwe toepassingen voor nieuwe en bestaande klanten. Ik weet zeker dat de S40 nog lang de basis zal vormen voor onze toekomstige mobiele deeltjestellers.

-Hoe denkt u dat de markt zich in de toekomst zal ontwikkelen of veranderen?

Het tellen van deeltjes is een sleuteltechnologie in veel industrieën, van farmaceutica tot hydrauliek. Vanuit het oogpunt van de systeemontwikkelaar zijn de vereisten vergelijkbaar. Vanuit het oogpunt van onze klant zijn er echter specifieke aanpassingen nodig voor elke toepassing. We volgen opkomende industrieën van zeer nabij om onze producten continu aan hun eisen aan te passen, zodat we altijd de ideale oplossing voor het probleem kunnen bieden.

Ons belangrijkste doel is om gezien te worden als een betrouwbare leverancier. Wij zijn de referentiefabrikant voor deeltjestellers en we werken er hard aan om aan die claim te voldoen.

Na bijna 30 jaar onderzoek en ontwikkeling zijn de draagbare deeltjestellers van de PAMAS S40-productserie nu verkrijgbaar in een groot aantal aangepaste productversies voor de reinheidscontrole van olie, brandstof, fosfaatesters en voor  water en vloeistoffen op waterbasis.

Deeltjestellers voor vloeistoffen: www.pamas.de  (WoTS2022 Hal 7, Standnr F080)