PLOT september 2021 - Update vanuit de werkgroepen

PLOT september 2021 - Update vanuit de werkgroepen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Werkgroep Klimaat
Kijkend naar de werkgroepen is de werkgroep Klimaat een werkgroep met een nog niet zo lange historie. Deze werkgroep bestaat sinds 2018 en is van start gegaan onder leiding van Boudewijn Jacobs. Het eerste klimaatgerelateerde onderwerp waar we naar gekeken hebben in een 5-tal sessies zijn corrosie testen. Naast het bespreken van de achtergronden en de uitvoering van deze testen zijn er ook fysiek testen uitgevoerd. Hierbij zijn diverse samples aangeleverd door de deelnemers en blootgesteld aan bijvoorbeeld een Neutral Salt Spray test, Acid Salt Spray Test, Filiform Corrosion test, Cyclic Corrosion test en Artificial Rain test.  De uitkomsten van deze testen hebben we door middel van foto’s zo goed mogelijk proberen vast te leggen. Mocht u nu denken, “jammer dat ik niet heb deelgenomen aan deze sessies”, dan kunt u via deze link de testresultaten bekijken.

Mocht u nu denken, jammer dat ik niet heb deelgenomen aan deze sessies maar ik zou graag de resultaten van deze testen willen zien dan kunt u deze vinden via de deze link. Voorstel oprichting PLOT werkgroep “klimaat” Boudewijn Jacobs, Philips Lighting, 8 maart 2018 (fhi.nl)

We zijn voor deze bijeenkomsten te gast geweest bij Signify (Eindhoven), TüV Rheinland (Arnhem), Accell (Heerenveen), Metalogic (Rotselaar (B)) en TMC Eindhoven. Naast het uitvoeren van deze testen hebben we ook een outdoor exposure test kunnen uitvoeren bij Ecomare op Texel. Een unieke mogelijkheid om testresultaten te vergelijken met data uit het veld. De tot nu laatste bijeenkomst was op 13 november 2020 en moest vanwege de corona crisis helaas een digitale meeting worden. In deze meeting zijn alle conclusies van deze sessies nog eens samengevat.

Dit wat betreft de terugblik op de korte geschiedenis van deze ze werkgroep. Dit brengt ons wel meteen bij het volgende punt. Wat is het volgende onderwerp dat we gaan bespreken binnen de werkgroep? Bij het opstarten van de werkgroep is er een enquette gehouden welke onderwerpen de PLOT leden graag besproken zien worden. Het onderwerp wat naast corrosie/ zoutnevel veel “geliked” werd was UV/ zonlicht. Daarom zal dit onderwerp in een aantal sessies besproken gaan worden. Deze sessies zullen geleidt worden door Marcel van Doesburg, de nieuwe contactpersoon voor deze werkgroep.

Er zijn binnen de corona beperkingen toch weer meer dingen mogelijk in tegenstelling tot een jaar geleden. Dit geeft ons de mogelijkheid om weer een fysieke bijeenkomst te organiseren. Deze eerste bijeenkomst is gepland op 14 oktober 2021. We zijn dan te gast bij Eurofins Materials Science Netherlands (Eindhoven). Mocht u nu interessante test samples hebben, problemen met het testen van samples of bijvoorbeeld bepaalde faalmechanismes tegenkomen in het veld met betrekking tot UV/ zonlicht en dit graag willen bespreken binnen deze werkgroep dan kunt u zich aanmelden bij Marcel van Doesburg telefoon nr 06-17990917.

Terugkijkend op de afgelopen 3 jaar kunnen we concluderen dat deze werkgroep een mooie start heeft gemaakt met het bespreken van de corrosie testen. We hopen dit, met elkaar, een mooi vervolg te kunnen geven met het bespreken van het volgende onderwerp, UV/ zonlicht gerelateerde testen.

Werkgroep Mechanische Beproevingen
25 jaar PLOT is ook bijna 25 jaar werkgroep mechanische beproevingen. Terugkijkend in de archieven zien we dat de 1e werkgroep bijeenkomst in november 1997 werd gehouden bij het FHI in Amersfoort onder leiding van voorzitter Harro Jansen van Shape Technology. In 1e instantie werd de aandacht vooral gericht op mechanische belastingen tijdens transport maar dit bleek al snel te beperkt. In de beginjaren werd er wel samen met het NVC (Nederlands Verpakkingscentrum) samengewerkt om een database op te zetten met mechanische stress tijdens diverse transporten. Om verschillende redenen is hier niet mee verder gegaan.

Andere onderwerpen tijdens de 1e vergadering waren Shock Response Spectrum, kringonderzoek , MIL STD 810 en een literatuuronderzoek naar een document van CEEES; allemaal onderwerpen die nog steeds volop in de aandacht staan. Het lijkt alsof er niets is veranderd in bijna 25 jaar. Natuurlijk zijn trillingen, schokken, vallen en andere mechanische invloeden niet veranderd maar wat wel veranderd is zijn materialen, verbindingen, omgang met nieuwe producten, test en analysemogelijkheden, etc. Het zijn dan ook deze veranderingen die aan de basis liggen van de aandachtspunten en werkpunten van de werkgroep, waarbij de basis van de testen zeker ook vaak aan bod komt.

Verder grasduinend in de verslagen van de werkgroepbijeenkomsten zien we dat in de beginjaren onder leiding van Harro (met Aad van Dorp als secretaris) een vrij vaste groep PLOT leden aanwezig is en dat vaak in de ochtend van de algemene PLOT bijeenkomsten een vergadering wordt georganiseerd. Zo wordt er effectief met de beschikbare tijd omgesprongen. Ook is te merken dat regelmatig de richting van de werkgroep besproken wordt: wat gaan we doen, waar is behoefte aan?  De kracht van de groep wordt vooral bepaald door de input van de leden. In 2003 / 2004 wordt er hard gewerkt aan de OTB’s (omgevingstesten voor beginners), documenten waarin de basis van testen beschreven wordt. Tot op de dag van vandaag zijn deze OTB’s van waarde.

In 2005 neemt Ton Geise het voorzitterschap over en wordt Ronnie van Leeuwen de secretaris. Een paar jaar later neemt Ronnie de rol van Ton over en niet veel later worden de bijeenkomsten losgetrokken van de algemene PLOT bijeenkomsten. Dit heeft als voordeel dat er op een (voor mechanische testen) geschikte plek vergaderd kan worden en dat er in de praktijk met mechanische testopstellingen gewerkt kan worden. Er wordt gestreefd naar de combinatie tussen theorie, uitwisseling van ervaringen en in de praktijk testen uitvoeren. Soms lukt dat goed en soms wat minder wat erg afhangt van het gekozen onderwerp.

Onderwerpen die door de jaren heen vaker op de agenda verschijnen zijn resonantie testen, schoktesten met SRS, en het versnellen van testen. We hebben demo’s mogen meemaken bij o.a. TP Vision (meten van data op de shaker), multi-axiaal trillen bij LMS, shock response spectrum bij Thales, workshop modaal analyse bij ENMO, mixed mode triltesten bij Jabil en valtesten van verpakkingen bij IPS. Ook is er meegewerkt aan het thema HALT met workshops bij BARCO en Maser Engineering.

Terugkijkend op de bijna 25 jaar is er qua onderwerpen wellicht niet zo heel veel veranderd maar is de invulling van de ze onderwerpen wel degelijk dynamisch gebleken door de nieuwe technieken / materialen / producten / analysetechnieken etc. De werkgroep zal, samen met de leden, deze veranderingen blijven volgen.

Werkgroep Reliability
Mijn eerste kennismaking met PLOT en de reliability-werkgroep was in 2010 bij Philips Healthcare toen Boudewijn Jakobs een bijeenkomst leidde m.b.t. Accelerated Lifetime Testing (ALT). Ik was daar vanuit TNO op uitnodiging van Harry Roossien. De uiterst interessante sessies en de interactie met de industriële partijen, met veelal uiteenlopende achtergronden, waren toen meer dan voldoende reden om ook aan te sluiten bij PLOT.

Nu PLOT 25 jaar bestaat is het een mooie gelegenheid om eens terug te gaan in de tijd en na te gaan hoe de werkgroep is ontstaan en welke activiteiten er plaatsvonden. Dit met behulp van de kennis en archieven van Ronnie van Leeuwen en Harry Roossien.

Vanaf het moment dat PLOT is opgericht was er sprake van het opzetten van werkgroepen. Uit het PLOT Strategieplan 2001 - 2004 is op te maken dat de Reliability-werkgroep eind 2000 officieel nog niet actief was en dat er een werkplan ging komen. Uit oude PLOT documenten en notulen blijkt echter dat er vanaf het begin kennis werd gedeeld op dit onderwerp en dat er door een aantal leden werd gewerkt aan een roadmap en er een normen- en literatuuroverzicht voor reliability-testen werd gemaakt. Daarnaast werden er vanaf het eerste begin themabijeenkomsten georganiseerd met onderwerpen als: "Environmental Stress Screening", "Reliability", "Integratie test en ontwerp" en "Klimatologische beproevingen".

Voor zover terug te vinden werden er vanaf 2003 reliability-werkgroep bijeenkomsten gehouden, waar naast kennisuitwisseling, de nadruk lag op het maken van OTB's (omgevingstesten voor beginners). Dit heeft door de jaren heen een complete set van OTB's opgeleverd die online is terug te vinden op de PLOT-website. In de periode daarna is een een lijn te zien van gestandaardiseerde testen naar de behoefte van verder versnellen in de vorm van overstress testing (m.n. HALT) en vervolgens ALT. Ook heeft vanaf al de begin jaren de focus gelegen op faalmechanismen, de sleutel naar een beheers- en voorspelbare productbetrouwbaarheid en het versnellen van testen. Dit werd aanvankelijk gedaan door het behandelen van faalmechanismen, de laatste jaren door ons thematisch bezig te houden met het reliability-concept Physics of Failure (PoF).

Dit eerst ter inleiding, tijdens de aankomende PLOT-conferentie zullen we er verder op ingaan omdat er inhoudelijk veel te vertellen is over wat er door de jaren heen aan ontwikkelingen is meegemaakt.