Raak bekwaam in het herkennen en stimuleren van talent

Raak bekwaam in het herkennen en stimuleren van talent

Door: FHI, federatie van technologiebranches

Vaardigheden in het herkennen en stimuleren van talenten in een werknemer kunnen uiterst nuttig zijn om de potenties van een medewerker binnen een organisatie optimaal in te zetten, waardoor je betere resultaten kunt bereiken. De workshop Talentmanagement helpt leidinggevenden en HR-managers om dit potentieel bij zowel bestaande medewerkers als nieuw talent optimaal aan te spreken.

Henrike de Jong-Roordink, A&O-psycholoog bij iScreen, geeft op woensdag 6 februari alle deelnemers inzicht in het ontdekken van al dan niet verborgen talenten. In de ogen van de Jong zou je nog meer uit organisaties kunnen halen door mensen nog meer in te zetten in hun potentieel en te praten over talenten, voorkeuren, drijfveren en ontwikkelpunten. “In de dagelijkse zaken waar we mee bezig zijn op het werk vergeet je wel eens te kijken naar: wat kan iemand nog meer. Je kunt je afvragen: hoe kun je iemand  beter inzetten in het team? Daar moet je de tijd voor nemen.”

Een van de primaire aandachtspunten bij talentontwikkeling is een open gesprek en aandacht hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Waar krijgt iemand energie van? Wat zijn de drijfveren en voorkeuren? Kun je de medewerker in de organisatie nog beter inzetten? Door open vragen, naar elkaar luisteren en nieuwsgierig te zijn naar elkaar kun je dit goed in beeld krijgen.”

Karakterprofielen

Tijdens de workshop krijgen deelnemers handvaten hoe een leidinggevende of HR afdeling talenten in mensen kan leren ontdekken. Mede met hulp van een belevingsregisseur  – in deze cursus Bart Brouwers – worden ook in praktijkgevallen de potentiële talenten en valkuilen blootgelegd. Daarnaast gaan de deelnemers aan de slag met het interpreteren van karakterprofielen: “Bij een karakterprofiel werken wij met kleuren en talentrollen. Ben je iemand die graag vernieuwd? Of iemand die juist van structuur houdt? En ben je iemand die graag met mensen werkt of juist alleen?

Cursusdeelnemers krijgen met de opgedane kennis volgens De Jong tools in handen om het persoonlijk leiderschap bij medewerkers te bevorderen. Maar de technieken en kennis zijn ook inzetbaar voor juist het binnenhalen van nieuw talent, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, zegt De Jong: “Het is belangrijk om te weten wie je zoekt, want het heeft altijd met de context te maken. Als je weet wie je tegenover je hebt dan kun je die match beter maken. Dan selecteer je de juiste mensen niet alleen op kennis en inhoud, maar ook op zijn of haar drijfveren.”

Wilt u ook uw vaardigheden op het gebied van talentmanagement verbeteren? Schrijf u in voor de workshop Talentmanagement bij FHI in Leusden op woensdag 6 februari.