Rijksoverheid: "luchtverversing in gebouwen"

Rijksoverheid: Door: FHI

Bron: Rijksoverheid.nl

Met ventilatie wordt permanente luchtverversing bedoeld. Vastgoedbeheerders dienen er voor te zorgen dat er voldoende permanente luchtverversing plaatsvindt door kieren, roosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Voor het bereiken van luchtverversing is zowel afvoer van oude lucht als toevoer rechtstreeks van verse buitenlucht nodig.

In gebouwen is voldoende luchtververversing (ventilatie) nodig. Goede luchtverversing verkleint de verspreiding van ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, bijvoorbeeld het coronavirus. Beheerders van gebouwen moeten daarom op de hoogte zijn van de bestaande eisen (in het Bouwbesluit) en de geldende landelijke richtlijnen.

Volgens het RIVM wordt het virus vooral verspreid door de wat grotere druppels. Dit is gebaseerd op de kennis van nu, er zijn op dit moment dan ook geen nieuwe regels nodig voor luchtverversing in gebouwen.

De huidige regels voor luchtverversing uit het Bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen blijven gelden. Volgens de Rijksoverheid zijn er geen aanwijzingen dat er aanpassingen nodig zijn. en is in Nederland geen uitbraak van het coronavirus bekend waarbij de luchtverversing in gebouwen een hoofdrol speelt.

Volgens de eisen mag de luchtverversing geen nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen. Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude’ lucht en rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht nodig.

Volgens het Bouwbesluit is een goed functionerend ventilatiesysteem geen onderdeel van een verwarmings- of koelsysteem. Het voert verse lucht naar binnen of voert verontreinigde binnenlucht af. Of een combinatie daarvan.

Ondernemers en vastgoedbeheerders moeten kunnen aantonen dat er een goed functionerend ventilatiesysteem is volgens het Bouwbesluit. Bijvoorbeeld in horeca, kantoren, winkels en zorginstellingen.

Meer informatie over luchtverversing in gebouwen is te vinden op Rijksoverheid.nl