Seminar: de voordelen van Europees fabricaat

Seminar: de voordelen van Europees fabricaat Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Steeds maar bedrijven kiezen voor producten van Europese makelaardij. De samenwerking met EU-fabrikanten biedt verschillende voordelen, zo blijkt tijdens het seminar ‘De voordelen van Europees fabricaat’ op de E&A-beurs in Utrecht. Het seminar is op woensdagochtend 27 september en de toegang is gratis.

Juiste partners
Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker bij de selectie van Europese partners. Klaas van Duin opent het seminar met een presentatie over de afwegingen die VDL TBP Electronics maakt met het oog op right first time. Middels aansprekende praktijkvoorbeelden krijgen de toehoorders een beeld van de do’s en dont’s tijdens het selectieproces.

Een belangrijk argument om tóch in zee te gaan met niet-Europese landen zijn de lage personeelskosten. Anton van Limpt (Bestronics) en Jan van Lieshout (Smans) leggen uit dat het ook binnen Europa goed mogelijk is om op personeelskosten te besparen door bedrijfsprocessen slimmer in te richten: van het ontwerp tot de verzending en alle facetten er tussenin.

Vervolgens neemt Hans Baka van Digitaltest, namens C.N. Rood, het woord over een onderwerp dat bij iedereen nog vers in het geheugen ligt: de componentenschaarste. Hoewel de grootste problemen inmiddels voorbij zijn, willen we allemaal voorkomen dat het in de toekomst weer uit de hand loopt. Baka presenteert tijdens zijn lezing een innovatieve oplossing: ECO (engineering change order) on the FLY. Deze methode combineert een flying probe test met armatuur.

Blik op de toekomst
Na de pauze richten we onze blik op de toekomst. Industriële elektronica wordt steeds complexer en geavanceerder en dit stelt hogere eisen aan de assemblage. Tooltronics legt tijdens haar lezing uit hoe je betrouwbare elektronica produceert en hoe je veranderingen kunt kwalificeren en valideren.

Ook als het gaat om de time-to-market zien we dat de klant steeds veeleisender wordt.  Kevin Domancich van Essemtec AG vertelt, namens SMD-TEC, hoe de time-to-market te optimaliseren middels technische procesverbeteringen. Hij geeft een concreet voorbeeld van een snelle pasta/lijm jetter in de SMD pick-and-place machine die zowel tijd als kosten bespaart.

Tipje van de sluier
Hoe ziet de toekomst van de industrie eruit in de praktijk? Yannick Lambregts en Wilfred der Kinderen van EUROPE SMT lichten in hun lezing alvast een tipje van de sluier op. De productieprocessen zullen er heel anders uitzien: van de SPI die feedback geeft aan de printer, tot de mounter die berichten stuurt naar de voorraadkast en de AOI die automatisch ingrijpt als een probleem optreedt.

Dieter Weiss van in4ma sluit het seminar af met een actueel overzicht van de EMS-markt. Hij deelt de laatste onderzoeken, ontwikkelingen en trends zodat je weet wat je de komende tijd te wachten staat en welke zakelijke kansen er liggen voor jouw bedrijf.

Klik hier voor meer informatie over de beurs