Seminar Internet of Things: gaat het hier om een hype of om hoop?

Seminar Internet of Things: gaat het hier om een hype of om hoop? Door: FHI federatie van technologiebranches

De inburgering van Internet of Things in ons dagelijks leven is een feit en dat geldt ook voor Industriële Internet of Things (IIoT) toepassingen. Maar valt er niet meer uit deze technologische ontwikkelingen te halen en welke zakelijke kansen liggen er nog op dit vlak? Deze – en meer – vragen komen uitgebreid aan bod in het seminar ‘Internet of Things (IoT)’ dat plaatsvindt tijdens vakbeurs Electronics & Applications 2021. De Jaarbeurs staat van dinsdag 28 tot en met donderdag 30 september geheel in het teken van de elektronicabranche.

In het seminar verkennen de sprekers de mogelijkheden van IoT. Valt er op zakelijk vlak meer uit IIoT te halen en zo ja, hoe doe je dat? Tijdens de presentaties geven praktijkvoorbeelden antwoord op deze – en andere – prangende vragen. Casussen uit de dagelijkse realiteit stippen een aantal handige mogelijkheden aan. Met behulp van IIoT kan het eenvoudig(er) zijn om een efficiencyslag te slaan. Deze technologie vereenvoudigt bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden voor uw klant.

Een onderhoudsmonteur ontvangt een melding wanneer zijn of haar hulp nodig is. Doordat dit geagendeerd is, hoeft de klant niet bij te houden wanneer onderhoud nodig is. De geplande werkzaamheden zijn zo opgezet dat ze slijtage of schade door nalatigheid voorkomen. Dit is een van de mogelijkheden die IIoT biedt en er zijn nog legio andere inspirerende casussen, stelt projectmanager Miranda van Wijk van FHI: “Door dit soort voorbeelden krijgen bezoekers van het seminar nuttige en praktische informatie die direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Uw expertise helpt hen bij het maken van de juiste keuzes.”

Meer inzicht
Na afloop van het seminar is het de bedoeling dat bezoekers meer inzicht hebben in de (on)mogelijkheden van IoT. Ook komt de Return Of Investment (ROI uitgebreid aan bod. Loont het voor ondernemers om te investeren in IoT of heeft dat voor specifieke bedrijfseigenaren weinig nut? “Is IoT een hype of juist een oplossing van een probleem? Deze vraag proberen we te beantwoorden”, verduidelijkt Van Wijk. “De bezoekers van Electronics & Applications 2021 reizen specifiek naar de Jaarbeurs omdat ze naar antwoorden op deze actuele thema’s zoeken.”

Het doel van het seminar is kennisoverdracht. Welke uitdagingen staat de branche te wachten en wat zijn de trends en ontwikkelingen waar de markt mee te maken krijgt? Denk aan de grotere rol voor Big Data, cloud computing, smart cities en personeelstekorten. En welke rol kan IoT daarin spelen? Voldoende stof tot nadenken. Het seminar belicht deze vragen en gaat tevens dieper in op het belang van dataoverdracht en cybersecurity. “Ook netwerken speelt een belangrijke rol op bij deze beurs”, verduidelijkt Van Wijk. “De beursvloer staat naast de seminarruimtes, zodat bezoekers na afloop van een presentatie zo uw stand oplopen.”