
Presentatie Power Electronics & Energy Storage event 2025
Slim energiedelen voorkomt netcongestie op Schiphol Trade Park
Zestien bedrijven op vier stroomnetaansluitingen: is dat mogelijk? Jazeker, zegt duurzaamheidsmanager Jan Jaap Blüm bij Schiphol Area Development Company (SADC). Jan Jaap is gebiedscoördinator van Schiphol Trade Park, het duurzaamste logistieke bedrijvenpark ter wereld. Betonnen wolkenkrabbers en troosteloze asfaltweggetjes tref je hier niet aan; wel bloemenweides, mini-klimaatbossen en pluktuinen.
“Bij een groene werkomgeving denk je niet gelijk aan een luchthaven,” steekt Jan Jaap van wal “Maar de grond rond Schiphol is juíst geschikt voor ecologische gebiedsontwikkeling.”
Wie eind jaren ’80 langs het braakliggende, verwaarloosde terrein reed, kon niet vermoeden welk bijzonder initiatief hier zou ontstaan. De provincie Noord-Holland, de gemeentes Haarlemmermeer en Amsterdam en Schiphol Airport sloegen destijds de handen ineen voor een ambitieus plan: het versterken van het internationale vestigingsklimaat én het duurzaam ontwikkelen van de luchthavenomgeving.
Van visie naar realiteit
Om het plan te realiseren werd SADC opgericht, met als belangrijkste opdracht: de ontwikkeling van het groenste bedrijvenpark ter wereld. De organisatie bedacht een unieke ecologische bedrijfsvisie, waarin de natuur volwaardig stakeholder is, vertegenwoordigd door ecologen en natuurorganisaties.
“Alles draait om het bevorderen van een duurzame leefomgeving die aantrekkelijk is voor mens en dier”, licht Jan Jaap toe. “Biodiversiteit staat centraal: de lokale flora en fauna krijgen volop ruimte. Dit gaat zelfs zo ver dat het gebied na de ontginning meer plant-en diersoorten kent dan daarvoor.”
Netcongestie? Geen probleem
Groene stroom is een belangrijke randvoorwaarde binnen de ecologische visie. Tijdens zijn presentatie op het Power Electronics & Energy Storage event legt Jan Jaap uit hoe dit werkt. “Schiphol Trade Park is de enige werklocatie in de Randstad zonder netcongestie. We gebruiken een innovatief virtueel net waarmee zestien bedrijven gezamenlijk de transportcapaciteit van vier aansluitingen delen. Een primeur in Nederland.”
“Slimme software en dashboards monitoren continu de energiebehoefte van alle aangesloten partijen”, vervolgt hij. “Op basis van real-time data stemmen we vraag en aanbod op elkaar af. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig stroomverbruik en voorkomen we piekbelasting met mogelijk netcongestie tot gevolg. Er is zelfs ruimte voor uitbreidingen in de toekomst.”
Energie onder controle
Alle bedrijven zijn aangesloten bij de Energiecooperatie Schiphol Trade Park (Ecos) en wekken zelf energie op met zonnepanelen. Jan Jaap: “We verdelen de vrije energieruimte van 3.8 Megawatt onderling, zodat ieder bedrijf voldoende capaciteit heeft. Overschotten slaan we op in batterijen voor later gebruik, om teruglevering te beperken. Hierover zijn afspraken gemaakt met de netbeheerder. Als back-up staan er enkele gasgeneratoren in het gebied, zodat we ook in noodgevallen binnen de grenswaarden van Liander blijven. Zo houden we het geheel goed onder controle.”
Hoogste certificering
De inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven, want het bedrijventerrein heeft al jaren de hoogste BREEAM-NL gebiedscertificering (‘outstanding’). Daarmee mag Schiphol Trade Park zich het meest duurzame logistieke businesspark ter wereld noemen. Jan Jaap wijt het succes onder andere aan de eensgezindheid van de deelnemende partijen. “Alle neuzen staan dezelfde kant op. Dat is een harde voorwaarde om mee te kunnen doen aan dit initiatief. Iedereen ziet de voordelen van een duurzame omgeving.”
En die voordelen zijn groot, zeker op de lange termijn. Jan Jaap: “Een groene werkomgeving verhoogt de tevredenheid en productiviteit van medewerkers, versterkt de reputatie van je bedrijf en draagt bij aan de Europese rapportageplicht voor duurzaamheid.”
Samen slimmer
“Zodra bedrijven de voordelen van energiedeling begrijpen, willen ze meedoen”, vervolgt Jan Jaap. “Dat vraagt aanvankelijk grote inspanning, maar de aanhouder wint. Lastiger was het om een afspraak te maken met de netbeheerders en om toezichthouder ACM mee te krijgen in de plannen. Zoiets was nog nooit gedaan. Uiteindelijk ging Liander akkoord met onze visie. Het terrein heeft nu het predicaat pilot. Dat geeft ons de ruimte om te experimenteren en van de gebaande paden af te wijken. Zo bepalen we nu zelf hoe we de gecontracteerde transportcapaciteit inzetten – in plaats van Liander. Het collectief neemt hier de verantwoordelijkheid voor.”
“Als je de randvoorwaarden goed organiseert, is het prima mogelijk om individuele belangen opzij te zetten en om samen meerwaarde te creëren voor natuur en mens”, eindigt Jan Jaap zijn verhaal. “En dat geeft letterlijk en figuurlijk positieve energie.”
Kom naar de lezing
Ben je benieuwd naar de lezing van Jan Jaap en de leerervaring van Schiphol Trade Park? Meld je dan kosteloos aan voor het PE&ES event en laat je inspireren door deze duurzame koploper.
Foto: SADC / © The Flying Dutchmen