Software en niet hardware vormt de uitdaging voor time to market

Software en niet hardware vormt de uitdaging voor time to market Door: FHI federatie van technologiebranches

Hardware design heeft geen impact meer op de time to market. Zaken als softwareontwikkeling vergen tegenwoordig veel meer tijd. De software bepaalt ook de functionaliteit van de hardware. Dat is de stelling van Patrick Winkelaar en Johan Vonk van Betronic B.V. tijdens hun lezing op de online conferentie over hardware design van E&A 2021. Wij spraken kort met Patrick.

Door: Dimitri Reijerman

Patrick zegt dat op het gebied van hardware design van de PCB er flinke stappen zijn gezet om dit deel van de keten geen pijnpunt te laten zijn: “Onze lezing gaat over de wens van de klant tot de realisatie van het eindproduct. We richten ons op de impact van hardware op de time to market. Onze stelling is dat het hardware ontwerp geen invloed heeft op de time-to-market en dat andere factoren een veel belangrijkere rol hebben.”

Hij vervolgt: “Je moet een aantal zaken goed regelen, maar het hardware ontwerp zit niet op het kritische pad van de ontwikkeling, we hebben onze zaken hier goed op orde. Je kunt bijvoorbeeld een prototype bestellen bij Eurocircuits, software direct starten door middel van evaluatiekits en componenten al bij voorbaat inkopen voor de productie. Maar het maken van matrijzen en de ontwikkeling van software zijn factoren die in de realisatie langer duren dan de ontwikkeling van de PCB.”

Omgekeerde wereld

Volgens Patrick is daarmee de hoeveelheid tijd die de software ontwikkeling vergt, enorm toegenomen: “Software ontwikkeling is een veel belangrijker item geworden in de ontwikkeling van het product. Tegenwoordig bedraagt software ontwikkeling zeventig tot tachtig procent van de werkzaamheden die gedaan moeten worden, dertig jaar geleden waren de rollen nog omgedraaid.”

De focus van de presentatie van Betronic zal liggen op het ontwikkelproces. Patrick: “Tijdens onze presentatie beschrijven we hoe we de klant meenemen in het hele ontwikkelproces, van zijn wens tot aan de realisatie van het eindproduct. We willen IoT (Internet of Things) als kapstok gebruiken, bijvoorbeeld het ontsluiten van data uit een koffiezetapparaat of een warmtepomp. Betronic wil duidelijk maken dat je voor hardware ontwikkeling het proces goed op orde moet hebben, alleen dan blijft de time-to-market beheersbaar.”

Wilt u de lezing van Patrick Winkelaar en Johan Vonk van Betronic bijwonen? Registreer u hier voor dit webinar.