Terugblik FHI presents TechStories: een inspirerend tech event over baanbrekende technologieën

Terugblik FHI presents TechStories: een inspirerend tech event over baanbrekende technologieën Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het FHI presents TechStories event, op vrijdag 2 februari in Ahoy Rotterdam, trok een volle zaal bezoekers. De speciaal voor dit event aangetrokken sprekers namen de bezoekers mee op reis van nanotechnologie tot aan de Big Bang.

Gertjan Koster van Universiteit Twente trapte de dag af met een lezing over nanotechnologie. Hij dook de diepte in en toonde de toehoorders de uiterst gespecialiseerde technieken die hierbij komen kijken.

Vervolgens maakten we de stap van nanotechnologie naar quantumcomputers. Lieven Vandersypen, TU Delft, verbaasde de zaal met de nauwelijks te bevatten wereld van de quantumcomputers. Lieven onderstreepte de enorme uitdagingen die voor ons liggen in de race naar praktisch relevante quantumcomputers.

Nog voor de pauze stapte de systeemarchitect van ASTRON, André Gunst, het podium op. De hele zaal veranderde hij in een enorme tijdsliniaal. Van muur tot muur mat hij de volledige ontstaansgeschiedenis van het universum af en maakte zo 13 miljard jaar aanschouwelijk. Op een levendige manier, vol humor, legde hij de zaal uit hoe ASTRON met de radiotelescoop LOFAR het raadsel van het universum stukje voor stukje ontrafelt.

Tijdens de pauze stond er voor de afwisseling een lange rij bij het herentoilet. In de rij werden de lezingen uitvoerig besproken en gonsde Ahoy van enthousiasme. FHI presents TechStories heeft hier duidelijk iets heel speciaals in handen.

Na de pauze stonden er nog twee lezingen op het programma. De zaal stroomde vol en dagvoorzitter Paul Petersen, directeur van FHI, gaf het woord aan Meike Nauta. Zij vertelde het bijna magische verhaal van kunstmatige intelligentie. Meike bezorgde de bezoekers een reality check en gaf haarfijn de kansen en beperkingen aan van kunstmatige intelligentie.

De afsluiter van deze enerverende dag was Erik Scherder, neuropsycholoog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij bracht de hele zaal in beweging en sloot onder een daverend applaus de dag af. Met Erik’s verhaal nog vers in het geheugen namen alle bezoekers, druk discussiërend, de trap in plaats van de lift.

FHI presents TechStories smaakt naar meer. Dit was de eerste editie en al tijdens de afsluitende borrel werd er ruim gespeculeerd wie FHI de volgende editie gaat uitnodigen. In Ahoy is de rust weergekeerd, maar onderhuids broeit het potentieel van de volgende FHI presents TechStories.