Veiligheid en veilig werken in een laboratorium is een bittere noodzaak. Het LabSafety event behandelt dit thema en zoekt de diepgang met veiligheidskundigen uit de markt en de onderzoekswereld. De 2023-editie trok veel bezoekers: meer dan 250 professionals uit de laboratoriumsector waren in Vianen aanwezig.

 

Arbeidshygiënist Corné Bulkmans (Muopo en Stichting PHOV) opende als dagvoorzitter LabSafety 2023. Bulkmans sprak over de diverse aandachtspunten bij het opstellen van een wettelijk verplicht RI&E, ofwel Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Onder andere de vraag kwam aan de orde of je zelf aan de slag moet gaan met een RI&E of dat het soms beter is om deze klus (deels) uit te besteden.

Na een aantal elevator pitches van exposanten – te vinden op de beursvloer – was het tijd voor de lezing van Ilja de Lange (Stoffenmanager). Haar lezing behandelde het veiligheidsinformatieblad (VIB). Een VIB is een complex document. De Lange gaf tips hoe labmedewerkers snel de juiste informatie kunnen vinden. FHI sprak al eerder met Ilja de Lange.

Lise van den Heuvel (Vestius Advocaten, partner van FHI Advies) behandelde de ingewikkelde en soms vage regelgeving omtrent privacywetgeving. Ook de labwereld moet aan deze regels voldoen, en dat valt niet altijd mee.

Brand is ook een potentieel gevaar in laboratoria. Bart Rienstra van CBRA gaf tekst en uitleg over ADR-klassen, nieuwe regels voor Li-ion-accu’s en diverse brandblussystemen. Arnold Overdevest (GSC BV) sprak onder de titel ‘puzzelen voor veilige werkomgeving met gassen’ over het omgaan met gassen en het opstellen van een RI&E.

Een goed functionerende ventilatie is een must in elk laboratorium. Frans Godthelp van VCCN gaf een gedetailleerd betoog over duurzame methodes om te ventileren. Natuurlijk kwam ook het veiligheidsaspect aan bod.

Lidy van der Voort (Travocs) behandelde de ADR-regelgeving. Deze Europese regels voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg zijn complex en vereisen specialisatie. Als veiligheidsadviseur ADR gaf Van der Voort inzicht in hoe gevaarlijke stoffen vanuit het lab veilig afgevoerd dienen te worden conform de regelgeving.

LabSafety 2023 werd afgesloten met een samenvatting door de dagvoorzitter en  de traditionele borrel. Daarbij gingen de bezoekers aan het event opnieuw met vertegenwoordigers van de exposerende bedrijven in gesprek.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)